„Prvi sabor kod lopte 2011“

08.08.2011.

Na prevoju Previzma kod Čajniča, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, kod spomenika fudbalskoj lopti održan „Prvi sabor kod lopte 2011“

MALI FUDBAL

Kada je u maju 2009. godine, u čast svjetskog prvenstva u fudbalu održanog u Južnoj Africi, Branislav Mašić, dekan Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum u Beogradu, u rodnoj Previzmi kod Čajniča, na prevoju netaknute prirode smještenom među gustom crnogoričnom šumom, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, podigao jedinstven spomenik fudbalskoj lopti, prečnika 2,2 metra, nije mogao ni sanjati koliko će to izazvati interesovanja među brojnim ljubiteljima prirode.

-Za dvije godine od izgradnje spomenika ovaj planinski kraj obišlo je preko 5.000 ljudi, iako to nismo previše reklamirali. Prošle godine, početkom avgusta organizovao sam ovdje turnir u malom fudbalu, a zbog velikog interesa izletnika od ove godine, prve nedelje nakon Ilindana, zajedno sa Mjesnom zajednicom Milijeno ustanovili smo „Sabor kod lopte“, kaže Mašić, dodajući da ga je sa skromnim finansijskim sredstvima pomogla i opština Čajniče.

Na ovogodišnjem Prvom „Saboru kod lopte 2011“, po izvanrednom vremenu, okupilo se oko 500 sportista, izletnika i ljubitelja prirode. Njihovu pažnju privukao je turnir u malom fudbalu, na igralištu odmah pored spomenika fudbalskoj lopti. Potom su uslijedila takmičenja u bacanju kuglem, skoku u dalj iz mjesta, te natezanju konopa.

SVE-SE-VRTI-OKO-LOPTENakon sportskih nadmetanja uslijedio je prigodan kulturno zabavni program i neizbježno narodno veselje.

Branislav Mašić se nada da će se već od naredne godine u organizaciju Sabora aktivnije uključiti sportske i kulturne institucije iz Čajniča.

-Planiramo da na specijalno urađenoj ljetnoj bini u kulturno-zabavnom programu predstavimo filklorna i pjevačka društva, te instrumentaliste. Mada smo imali i ove godine manju izložbu narodnih rukotvorina naredne godine bi to trebalo da bude znatno organizovanije i masovnije, najavljuje Mašić, čija je ideja da Previzma i prostor oko spomenika fudbalskoj lopti pretvori i javni sportsko-rekreacioni centar sa terim stazom i terenima za makli fudbal i tenis.

No, da bi se to uspješnije realizovalo neophodno je ovdje dovesti struju i popraviti postojeći put.

-Uz pomoć opštine Čajniče nedavno je asfaltirano 1,5 kilometara puta, a za preostalih 3,5 kilometra opština Čajniče je konkurisala kod Fonda za povratak na nivou BiH, obzirom da se u sela ispod Previzme vratio jedan broj Bošnjaka, kaže Mašić.

Želja mu je, kako kaže, da Previzma bude na usluzi svim ljudima dobre volje, gdje planira po završetku radnog vijeka provoditi mirne penzionerske dane.

S. Heleta