Kako u Čajniču pokrenuti proizvodnju i otkup mlijeka?

28.10.2011.

Sastanak sa poljoprivrednim proizvodjačima

SASTANAK POLJOPRIVREDNIH PROIZVODJAČA SA PREDSTAVNICIMA

MLJEKARE “MILKOS” I NLB RAZVOJNE BANKE

ČAJNIČE- Po svojim prirodno geografskim karakteristikama, opština Čajniče predstavlja pogodno tlo za razvoj stočarstva i poljoprivrede. Prema evidenciji APIF-a, u ovom mjestu je registrovano 213. poljoprivrednih gazdinstava. Veliki problem poljoprivrednicima na ovoj opštini, predstavlja nepostojanje organizovanog otkupa mlijeka, stoke i ostalih poljoprivrednih proizvoda, kao i Zemljoradničke Zadruge.

S tim u vezi, održan je sastanak u Mjesnim zajednicama Čajniče 1, Medjurječje i Miljeno, za sve vrijedne poljoprivrednike, koji je samoinicijativno organizovala Podružna jedinica mljekare “Milkos” Sokolac, koja je zainteresovana da proširi proizvodnju i otkup mlijeka i na opštini Čajniče, što je već uradila u skoro svim ostalim opštinama Gornjedrinske regije. Pored predstavnika Podružnice “Milkos” Sokolac, poljoprivrednim proizvodjačima su se ovom prilikom obratili i predstavnici NLB Razvojne banke “Filijala Foča”, sa ponudom o najpovoljnijim poljoprivrednim kreditima, sa visinom kamate od 3,25 odsto. Ovi namjenski krediti u saradnji sa mljekarom “Milkos”, omogućili bi individualnim poljoprivrednim proizvodjačima, dalji podsticaj i uspiješan nastavak proizvodnje i otkupa mlijeka.

-“Riječ je o izuzetno povoljnim kreditima iz Fonda Partner, koje je potpisala naša banka, sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koji su namijenjeni isključivo individualnim poljoprivrednim proizvodjačima i poljoprivrednim gazdinstvima. Visina kredita jeste, od 10 do 100.000 maraka, sa kamatnom stopom od 3,25 odsto. Krediti su odredjeni za izgradnju poljoprivrednih objekata, za kupovinu osnovnog stada, te za podizanje staklenika, plastenika, zasada i vinograda”, pojasnio je poljoprivrednim proizvodjačima, direktor NLB Razvojne banke “Filijala Foča”, Nikola Bjelović.

U dogovoru sa poljoprivrednim proizvodjačima, od kojih su veliki broj njih povratnici u Mjesnu zajednicu Medjurječje, predstavnici Podružnice “Milkos” Sokolac, obećali su prisutnima, težak i mukotrpan budući posao, sa proizvodnjom i otkupom mlijeka, ali sigurnu i isplativu zaradu.

-“Nije bitno, sa koliko ćemo litara mlijeka započeti otkup, nama je u interesu, da u Čajniču pokrenemo proizvodnju i otkup mlijeka, zbog čega smo se i okupili u ovom mjestu. Obratili smo se prvo opštini, pa zatim poljoprivrednim proizvodjačima, kojih ima dovoljno u ovom mjestu, s namjerom, da sklopimo saradnju i krenemo sa proizvodnjom i otkupom količinski kvalitetnog mlijeka, kako bi u narednom periodu imali dobru proizvodnju”, rekao je rukovodilac Područne jedinice “Milkos”, Sakib Šahović.

Da je u pitanju sigurna proizvodnja, pokazao je godišnji otkup mlijeka u Podružnici “Milkos” Sokolac, koji iznosi, preko 2 miliona litara mlijeka, što je po riječima Šahovića, zadovoljavajuće, jer su ujedno zadovoljni poljoprivredni proizvodjači, otkupljivači, kao i preradjivači mlijeka.

-“Otkupna cijena u našoj Podružnici, zavisi od kvaliteta mlijeka. “Milkos” plaća mlijeko od 0,40 do 0,60 maraka po litru, mada imamo i dodatni podsticaj od Republike Srpske, tako da smatramo, da je to zaista isplativo poljoprivrednim proizvodjačima. Ukoliko bude odziv poljoprivrednih proizvodjača zadovoljavajući, mi ćemo kroz dalje sastanke odrediti sabirna mjesta, na kojima će se vršiti budući otkup mlijeka”, dodao je Šahović.

Ostale informacije bitne poljoprivrednim proizvodjačima, a vezane su za kredite i dalju saradnju sa “Milkos” Podružnicom, zainteresovani mogu detaljnije saznati putem telefona:

NLB Razvojna banka-Filijala Foča: 058/210-399

Podružna jedinica “Milkos” Sokolac: 057/448-243