Put ka Čajniču opasan po život

29.11.2011.

Put za Čajniče

NVO „Zelena akcija“ pozvala nadležne da saniraju put Pljevlja – Čajniče

ČAJNIČE – NVO „Zelena akcija“ uputila je javni poziv nadležnim lokalnim i državnim službama da „prisile” preduzeće „Crnagoraput“ da izvrši saniranje brojnih oštećenja na putnom pravcu Pljevlja-Čajniče. Kako navode iz ove NVO, zbog brojnih oštećenja ovaj putni pravac je veoma rizičan za sve učesnike u sobraćaju.

Kao posebno rizične tačke naveli su dio puta na prilazu mjestu Baljenovac, dio puta preko planine Kovač, kao i lokacije Karovića poljana i Metaljka.

– Trenutno je ovaj putni pravac jedan od najgorih u Crnoj Gori i to samo u djelu kroz teritoriju pljevaljske opštine. Prosto je nevjerovatno da o ovom putu ćute republičke i opštinske službe, odnosno nadležne saobraćajne inspekcije – navodi se u saopštenju „Zelene akcije”.

U saopštenju se dalje navodi da je putni pravac posebno rizičan na mjestu nekadašnjeg graničnog prelaza na Metaljci.

– Nekadašnji punkt je uklonjen, a bez zaštite je ostalo mjesto gdje je vršena dezinfekcija motornih vozila u vrijeme pojačanog stepena zaraznih bolesti. Sada su ta betonska korita zamka za učesnike u saobraćaju. Postoje brojni odroni i oštećenja kolovoza, tako da su vozači u božijoj milosti – kaže se između ostalog u saopštenju dostavljenog medijima.

-Nebriga nadležnih o saobraćajnici prema Čajniču prvenstveno nebriga o životima mladih Pljevljaka koji studiraju u Sarajevu ili Foči i putujući kući ili od kuće do mjesta studija moraju proći ovom trasom, koja je visokog rizika. Veliki broj studenata iz Pljevalja obrazovanje stiče na fakultetima u Sarajevu i Foči. Odgovorno tvrdimo da oni svaki put rizikuju svoj život kada odlaze na fakultet ili kada se vraćaju kući, naglasili su iz NVO „Zelena akcija“ i traže brzu reakciju nadležnih službi uz objašnjenje da ljetošnje krpljenje rupa nije dalo nikakve rezultate.

– Opština Čajniče, od granične linije, tokom prošle godine izvršila je saniranje puta, tako da je vidna razlika kada se napusti teritorija Crne Gore i pređe u Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku – kaže se u saopštenju NVO „Zelena akcija”.