Teme i dileme u našem gradu

30.11.2011.

Most na Rakitnici

KANARSKA ĆUPRIJA SA ILI BEZ VOZILA

ROGATICA – Srpski i jedini nobelovac iz regiona Ivo Andrić svojevremeno napisao je da „od svega što čovjek podiže i gradi ništa nije bolje i vrednije od mostova“. Ova tvrdnja gorostasa misaone i pisane riječi zanemarena je u našem gradu kada je svojevremeno odlučivano da se za saobraćaj zatvori most na Rakitnici kod bivšeg vatrogasnog doma, koga stariji naši sugrađani znaju i dokumenta bilježe kao Kanarsku ćupriju, koja je još za tursko doba povezivala gračanički i tekijski dio sa centrom gradana desnoj obali Rakitnicei predstavljala vrijedan saobraćajni, ali istovremeno i značajan građevinski spomenik u gradu.

Kanarsku kao i Donju ćupriju srušile su njemačke okupacione jedinice pri definitivnom povlačenju marta 1945. Na njenom mjestu podignuta je nova i ona je sada van upotrebe za saobraćaj.

Na sredinu mosta stavljen je ogromni betonski blok sa ciljem da se zaštite djeca koja iz gornjeg dijela grada idu u osnovnu školu „Sveti Sava“ u tekijskom dijelu grada.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove u našoj opštini, arhitekta Zoran Čarkić, reče da je odluka o zatvaranju za saobraćaj mosta kod bivšeg vatrogasnog doma donesena znatno ranije nego je on došao na ovu funkciju, ali zna da je bezbjednost učenika i širina kolovozne trake na njemu bili osnovni razlog za to.

– Upitana je, kazuje načelnik Čarkić, i nosivost mosta, koja istina nije stručno ispitivana, a tvrdi se da ne bi mogao izdržati terete koji sada hodaju drumovima i znatno masivnijim mostovima. Zato, zabrana do daljnjeg ostaje. Pogotovo radi toga što i kad bi se pustio u saobraćaj, zbog širine mosta, morao bi biti samo u jednom pravcu. Križanje na njemu, pa i luksuznih vozila, ne dolazi u obzir.

Mnogi naši sugrađani, koji su dali i ideju za ovaj prilog, ne osportavaju cilj – zaštite djece od nesavjesnih vozača, ali su protiv isključivanja mosta iz saobraćaja. Ova betonska zapreka, po mišljenju većine, mogla bi da postigne isti cilj kada bi stajala na početku ulice koja prolazi pored škole. Uostalom takvu ulogu imaju i dva betonska bloka koji su sa istim ciljem postavljeni iz pravca Tekije i Donjeg polja. Čak šta više za saobraćaj je otvorena ulica Rogatičke brigade kojom se snadbijevaju prodajni objekti koji su locirani ispred same škole, gdje je kraj ove i početak Preobraženjske ulice, pa nema opravdanja za zaprečavanje mosta, pogotovo kad djeca ne idu u školu i noću.

O tome da li je opravdano zaprečavanje ovog mosta ili nije, proveli smo i malu anketu među našim sugrađanima. Evo šta oni kažu:

Božidar Stanar Božidar Stanar – Moje je mišljenje da je velika šteta što je za saobraćaj zatvoren ovajlijepo građenimost koji uz funkcionalni može da ima i kulturno – istorijski značaj jer baštini bivšu Kanarsku ćupriju. On povezuje naselje Gračanica i njoj gravitirajuća prigradska naselja i privrednu zonu sa sportskom dvoranom. Zato od nadležnih očekujem da se most kod Vatrogasnog „amnestira“ i betonski blok koga ovaj objekat već duže vremena prti na svojoj grbači, pomjeri prema dvorištu osnovne škole i rastereti ulica Radomira Neškovića koja čini dio regionalnog puta Rogatica – Lijeska – Višegrad.

Gojko UjićGojko Ujić – Pustiti ili ne pustiti most za saobraćaj kod bivšeg vatrogasnog doma ima svoje i za i protiv. Ja sam za ovo drugo, jer preko njega prelazi najveći dio osnovaca iz gornjeg dijela grada i okoline. Da smo kao vozači saobraćajno kulturniji i pažljiviji mogla bi u obzir doći i prva varijanta. Ali, ovakvi kakvi smo, bolje je neka ga zatvorenog radi djece kao naše budućnosti.

 

Zdravko LubardaZdravko Lubarda – Pošto dolazim iz naselja Gračanica, mislim da je velika greška što je most zatvoren. Ovo tim prije što veliki dio grada mora ići obilaznim putem i preko Donje ćuprije, a imaju svoju – bivšu Kanarsku. Škola i đaci se mogu zaštititi na druge načine, pogotovo što most o kome ovdje pričamo ima pješačke staze sa obje strane kolovoza a djeca ne idu u školu i dan i noć i cijele godine.