Kuće i zgrade bez broja i adrese

24.12.2011.

Poštar

FOČA – Nijedna kuća na području opštine Foča nema tačan broj, a brojevi koje imaju stare kuće nisu više važeći. Pored toga, ni mnoge ulice u Foči nisu numerisane.

Kuće bez broja trenutno su najveća poteškoća poštarima koji dostavljaju pisma i poštu, a u skorije vrijeme biće jedna od prvih otežavajućih okolnosti za popis stanovništva.

U posljednjih dvadeset godina na području Foče izgrađeno je više od 500 novih kuća, a nijedna od njih nema svoj broj.

– Mnoge kuće su porušene u ratu. One nove napravljene donacijom su bez broja, kao i novoizgrađene kuće u gradu. Dovoljno je da se među starim kućama izgradi jedna nova i njihovi brojevi više neće biti važeći – rekao je Vide Vuković iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove područne jedinice u Foči.

On je istakao da je adresovanje kuća, registracija objekata, kao i numeracija ulica jedna od pretpostavki za popis stanovništva.

– Kada kuće nemaju broj, ne mogu se ni popisati. Za njihovo adresovanje je nadležna opština – rekao je Vuković i dodao da bi zbog popisa svaka stambena jedinica morala da ima broj, a svaka ulica i naziv i broj.

Prema njegovim riječima, adresovanje kuća i numeracija ulica je težak proces koji iziskuje mnogo vremena, posla i ljudi.

U područnoj fočanskoj jedinici RGU RS rekli su da oni već ucrtavaju u geodetske podloge novoizgrađene objekte koji nisu 15 godina snimljeni ili zavedeni u katastarske planove, kako bi se napravila kvalitetna kartografska dokumentacija, koja je takođe jedan od uslova popisa.

U Odjeljenju za prostorno uređenje opštine Foča rekli su da je imenovana Komisija za ažuriranje adresnog sistema u okviru aktivnosti započetih na pripremi predstojećeg popisa stanovništva.

– Zbog obimnosti posla potrebno je formirati timove po mjesnim zajednicama koji bi na terenu evidentirali ulice i objekte i izvršili njihovu numeraciju i adresovanje – rekli su u Odjeljenju.

Na pitanje dokle se stiglo sa tim procesom, u Odjeljenju su dodali da od imenovanja Komisije još nije ništa učinjeno, a da će se njihov dalji rad morati usaglasiti i sa načelnikom opštine.

Koliko je teško pronaći nenumerisanu kuću ili ulicu u Foči najbolje znaju poštari.

– Ogroman je broj kuća bez broja, a ono malo kuća što ima broj, on nije više tačan, tako da poštari na terenu znaju da izgube dosta vremena tražeći objekat. Na sreću, grad je mali, a poštare svako zna, tako da im građani i pomažu u pronalasku – rekao je direktor fočanske RJ “Pošta Srpske” Svetislav Kovačević.

Osim kuća, ni zgrade u Foči nemaju poštanske sandučiće, koje je dužna da nabavi zajednica etažnih vlasnika.

– Ponekad naši poštari znaju po više puta da nose jednu te istu pošiljku, a njeno ostavljanje pred vratima nije zagarantovano. Kada bi postojali sandučići, dostavljanje bi bilo znatno lakše – pojasnio je Kovačević.

Ulice

U ranijem periodu u opštini Foča naručen je i postavljen broj tabli sa nazivima ulica. Radi se o 39 obilježenih ulica koje imaju naziv, a nisu numerisane, dok su još 22 ulice ostale neobilježene.