Pukla Krsmanovićeva koalicija, grad bez budžeta

04.01.2012.

Zdravko Krsmanović

FOČA – Pored toga što odbornici SO Foča nisu usvojili prijedlog rebalansa budžeta za prošlu godinu, koji je predložio načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, ni njegov prijedlog budžeta za 2012. godinu od 11 i po miliona nije dobio potrebnu skupštinsku većinu.

Prijedlog je podržalo 13 odbornika Nezavisnog kluba Pokret za Foču, SDS-a, Penzionerske stranke, SDA i Stranke radom za boljitak. Protiv je glasalo osam odbornika SNSD-a, a uzdržano je bilo šest odbornika PDP-a, DNS-a, SRS RS i SRS Dr Vojislav Šešelj.

Donesena je odluka o privremenom finansiranju do 30. juna, koja podrazumijeva trošenje novca srazmjerno budžetu iz 2011. godine.

Time se još jednom pokazalo da koalicija okupljena oko Krsmanovića više ne funkcioniše. Odbornici PDP-a, koji su bili dio te koalicije, uskratili su podršku Krsmanoviću.

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Aleksandar Golijanin nije želio da komentariše bilo kakve navode, ali je rekao da ova stranka nije glasala ni za rebalans budžeta ni za usvajanje novog, “jer se za takvo nešto nisu stekli uslovi”.

– Nismo glasali za rebalans jer nismo učestvovali u donošenju plana njegovog utroška. Što se tiče budžeta za ovu godinu, on će biti usvojen kada se realnije i ozbiljnije pripremi, i njegovo neusvajanje nije ništa strašno – kratko je prokomentarisao Golijanin.

Sa druge strane, u SNSD-u kažu da nisu glasali za budžet 2012. godine jer ne podržavaju politiku koju sprovodi izvršna vlast na čelu sa Krsmanovićem.

– Nismo glasali ni zato što nijedan amandman SNSD-a nije usvojen u skupštinskoj proceduri već dugo vremena. Možemo mi usvojiti budžet ako izvršna vlast podnese ostavku – rekao je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Ljubiša Ivanović.

Ivanović je dodao da je izvršna vlast zbog neusvajanja rebalansa i budžeta odgovorna pred svim stanovnicima Foče.

– Dva miliona i 250.000 KM koliko je rebalansom bilo viška novca u budžetu moraju biti negdje utrošena. Ovog novca nigdje nema, i pitanje je da li je već potrošen i kako će se sad to izvršna vlast ispeglati – naglasio je Ivanović.

Radojica Mlađenović, predsjednik OO DNS-a, kaže da nije bilo dovoljno elemenata da izglasaju budžet, jer navodi da će se politika Krsmanovića popraviti bilo je samo iluzija.

– Iako smo imali volju da glasamo, nismo, jer je Krsmanović “stara varalica” koji je prethodnih godina novac iz budžeta trošio samovoljno zanemarujući mišljenje odbornika, a oslanjajući se na predsjednike mjesnih zajednica koji su svi njegovi članovi partije. Pročitali smo da Krsmanović ne misli ozbiljno i da će i dalje sve raditi po svom – rekao je Mlađenović.

I pored neusvajanja budžeta opštine, Krsmanović je obećao da će sve institucije normalno funkcionisati.

– Sve političke partije se pred izbore okreću svom biračkom tijelu i to je na neki način logično. Međutim, nije logično da dođete u fazu da vas ljudi, koji su predstavljali skupštinsku većinu tri godine i dva mjeseca ucjenjuju nekim pozicijama. Nikada neću dozvoliti miješanje struke i politike. Obećavam da to neće smetati ni budžetskim korisnicima, ni socijali, niti završetku kapitalnih investicija – rekao je Krsmanović.

Raskol zbog fotelja

Kako “Glas” nezvanično saznaje, do razmimoilaženja vladajuće koalicije je došlo zbog nepostizanja dogovora oko direktorskih fotelja dva komunalna preduzeća koja su prešla u nadležnost opštine: “Izvor” i “Komunalca”.