Predstavnici opštine Novo Goražde u Briselu

30.03.2012.

Predstavnici opštine Novo Goražde u Briselu

U okviru studijskog putovanja predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u Brisel i predstavnici opštine Novo Goražde

ZNAČAJNA ISKUSTVA UPRAVLJANJA OTPADOM

NOVO GORAŽDE – Od 25. do 29 marta za zainteresovane predstavnike lokalnih zajednica zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija) Evropska komisija, preko svoje agencije TAIEX u saradnji sa Komitetom regija (Committee of The Regions), organizovala je studijsko putovanje u Brisel.

Na ovom zanimljivom studijskom putovanju, između ostalih, bio je i predstavnik opštine Novo Goražde, Tomislav Čarapić, inače načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti ove lokalne zajednice, koji kaže da je posjeta tematski bila vezana za upravljanje otpadom.

-Učesnici putovanja su odabrani putem javnog konkursa, a poseban dio ovog studijskog putovanja odnosio se na upoznavanje sa institucijama Evropske unije, kao i Komitetom Regija, koji je bio partner u organizaciji ove posjete, kaže Čarapić, dodajući da je Komitet regija osnovan ugovorom o Evropskoj uniji 1993. godine u Mastrihtu, a počeo je da djeluje već 1994. godine.

Čarapić pojašnjava da je to, u stvari, savjetodavno tijelo koje čine predstavnici evropskih lokalnih i regionalnih vlasti, a koje osigurava da te vlasti imaju svoju riječ u odlučivanju o politici EU i da regionalni i lokalni identiteti i prerogativi budu poštovani.

-Po pitanju upravljanja otpadom predstavljena nam je zakonska regulativa EU iz ove oblasti te pozitivne prakse iz Belgije. Organizovana je i posjeta preduzeću „Ivarem“, koje se bavi reciklažom otpada u gradu Liru, gdje smo imali priliku vidjeti na koji se način vrši iskorištavanje otpada, te posjetiti solarno postrojenje za proizvodnju električne energije, koje je izgrađeno na rekultivisanoj deponiji komunalnog otpada, u kojoj se na dva načina vrši proizvodnja električne energije: preko 50.000 instalisanih solarnih panela i sagorijevanjem metanskog gasa, koji nastaje u deponiji razlaganjem otpadnih materija, pojašnjava Čarapić.

Učesnici studijskog putovanja su imali priliku vidjeti i način selektovanja otpada i njegovu reciklažu, gdje su direktni korisnici građani te oblasti, koji svoj kućni otpad za reciklažu donose svojim automobilima na depo, po osnovu čega im se umanjuje cijena odlaganja komunalnog otpada.

-Na nekoliko radionica predstavili smo zemlje i lokalne zajednice iz kojih dolazimo, kao i trenutno stanje u oblasti upravljanja otpadom i probleme sa kojima se suočavamo. Bez svake sumnje bilo je ovo veliko iskustvo. S druge strane pomalo smo zatečeni i činjenicom da u približavanju država Zapadnog Balkana prema EU i njenim institucijama Bosna i Hercegovina najviše kaska. Tačnije, na začelju je nabrojanih zemalja, istakao je Čarapić, dodavši kako ostale zemlje intenzivno rade na evropskim integracijama, a da BiH, kako su se uvjerili u Briselu, i dalje tapka u mjestu zbog političkih nesuglasica i neozbiljnosti nadležnih službi i organa.