Mališani među policajcima

04.04.2012.

dan policije

ROGATICA – Povodom 4. aprila Dana Policije i 20 godina MUP-a Republike Srpske, Policijska stanica u našem gradu u saradnji sa rukovodstvom Javne ustanove Dječije obdanište upriličili su druženje djece koja se trenutno nalaze u Dječijem obdaništu i policijaca u Policijskoj stanici.

Po tridesetak djevojčica i dječaka u pratnji vaspitača, direktorke Obdaništa Jasne Purković i njenih saradnika u dvije smjene u Policijskoj stanici primili su zamjenik i pomoćnik komandira Slobodan Kovačević i Rade Kosorić i policajac Momčilo Rajak.

Kroz obilazak prostorija Stanice u kojim rade naši policajci mališani su pošli od dežurane u kojoj policajci danonoćno dežuraju i prostorije u kojoj je stalni video nadzor grada. U kancelariji komandira Policije za male i velike goste upriličen je skroman prijem uz sokiće, smoki i druge djeci prikladne đakonije. Usput su mališani upoznati sa sredstvima rada policije od više vrsta policijskih palica za one koji narušavaju javni red i mir preko kaciga, znaka „Stop policija“, zaštitnih šljemova do policijskih lisica, moto-rola za vezu između policajaca i stanice i aparata za mjerenje nivoa alkohola u krvi kod vozača koji voze pod djejstvom alkohola.

Bilježimo i dvije anegdote sa ovog susreta mališana i policajaca. Kad su policajci govorili o žutoj upozoravajućoj traci – stop policija, jedan mališan rekao je da se njegov tata provuče ispod nje. Druga je došla nakon priče o alko-testu, na pitanje plicajaca Rajaka piju li vaše tate kad voze, više mališana je priznalo da piju.

U okviru posjete Policijskoj stanici mališani su provedeni i kroz prostorije u kojim se izdaju lične karte, pasoši i ostala lična dokumenta.

Na kraju ovog zanimljivog druženja djece i policajaca, neki mališani su poželjeli da na svoju malenu glavicu stave policijsku šapku, da uzmu u ruke znak „Stop – policija“, da ponesu policijsku palicu i moto rolu i zato ih je veći broj obećao da će dobro učiti i da će kad odrastu biti policajci.