Vaskršnja Akademija u manastiru Dobrun

24.04.2012.

Vaskršnja akademija u Dobrunu

PRIZNANjA I NAGRADE AUTORIMA VASKRŠNjIH PRIČA

VIŠEGRAD – U prepunoj sali narodnog doma manastira Uspenija presvete bogorodice u Dobrunu kod Višegrada, u ponedeljak veče je održana tradicionalna Vaskršnja Akademija, koju su zajednički organizovali uprava ovog manastira i Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna.

U kraćoj uvodnoj besjedi, arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, podsjetio je na Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, naglasivši da ga slavimo u pomen na dan na koji je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobjedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na zemlji darivao vječni život.

Na Akemiji su proglašeni radovi pristigli na ovogodišnji, šeti po redu, konkurs časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu «Soko» iz Dobruna, za kratku Vaskršnju priču.

Autor najbolje kratke Vaskršnje priče je Nevenka Pjevač, vjeroučitelj iz Novog Beograda. Za priču „Data reč“, pristuglu pod šifrom „Justin“, njoj je pripala diploma i nagrada od 200 maraka.

Drugo mjesto, diplomu i novčanu nagradu od 100 maraka, osvojila je Slavica Garić, književni stvaralac iz Višegrada, za „Vaskršnju priču“, pristiglu pod šifrom „Dušica“. Treće mjesto, diplomu i nagradu od 50 maraka, osvojio je Dragan Stajšin, student Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče, za „Vaskršnju priču“, pristiglu pod šifrom „Odigitrija“.

Na ovogodišnji Sokolov konkurs pristigla su 24 rada iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a kako je najavljeno u planu je da se nagrađene kratke Vaskršnje priče, sa dosadašnjih šest Sokolovih konkursa, objave u posebnom zborniku, koji će štampati Izdavačka kuća „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske.

Sokolovi glumci iz Dobruna

U sklopu Vaskršnje Akademije sa kraćim igrokazom nastupili su najmlađi članovima Sokolove dramske sekcije, učenici područnog odjeljenja Osnovne škole «Vuk Karadžić» iz Dobruna. Zahvaljujući učiteljioci Mirjani Aleksandrić, i njenoj mlađoj koleginici Mirjani Sikirić, iz godine u godinu svi đaci ove škole su mladi Sokolovi glumci.

Izložbom svojih ručno tkanih, pletenih, vezenih i heklanih radova ovo veče su upotpunile članice Sokolove sekcije Kućne radinosti.