Izbor srednje škole velika dilema

22.05.2012.

upisi u školu

INFO – Pred svršenim osnovcima u Srpskoj velika je odluka – koju školu i smjer odabrati, zbog toga što za manje od mjesec počinju upisi u srednje škole, pa su u velikim brigama i đaci i njihovi roditelji, jer je potrebno biti mudar i odabrati zanimanje sa kojim će se najlakše stići do zaposlenja.

Da mjesta ima za sve koji budu željeli da se upišu poručuju i u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, gdje ističu da će konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školsku 2012/13. godinu biti objavljen 31. maja, te da je predviđeno da se upiše 12.095 učenika.

– Upis učenika u srednje škole vršiće se kao i svake godine u junskom i julskom upisnom roku – istakli su u ministarstvu.

Međutim, ono što je veoma bitno jeste koje zanimanje, odnosno smjer izabrati, kako se ne bi dugo čekao posao.

– U kreiranju upisne politike u srednje škole Zavod za zapošljavanje aktivno učestvuje, zbog čega je i za ovu godinu urađena publikacija “Vodič kroz zanimanja” i “Moj put u svijet rada” koji se mogu naći na našem sajtu. U njima se može vidjeti koja su to najbrojnija zanimanja, koja čekaju na posao, a kojih ima najmanje – rekla je izvršni direktor Zavoda za zapošljavanje RS Snežana Borovčanin.

Naglasila je da je lani najviše nezaposlenih u Srpskoj sa srednjom stručnom spremom ekonomskih i mašinskih tehničara, te maturanata gimnazije.

Sa druge strane upravo ova zanimanja učenici najviše biraju da upišu poslije završene osnovne škole.

Tako je lani od ukupno 50.452 srednjoškolaca u Srpskoj, prema podacima Zavoda za statistiku RS, najveći broj njih pohađao gimnaziju, i to 11.570 ili 22,9 odsto đaka.

– Osim za gimnaziju, najveći broj svršenih osnovaca odlučuje se za ekonomiju, pravo i trgovinu, odnosno njih 19,5 odsto, a neku od stručnih škola mašinstva i obrade metala pohađalo je 10,9 odsto, a elektroniku deset odsto učenika, podaci su Zavoda.

Najmanje interesovanja među učenicima vlada za ugostiteljstvo i turizam, o čemu govore i podaci Zavoda, prema kojima je ove škole upisalo 7,3 odsto đaka.

U resornom Ministarstvu su rekli da je upisnom politikom u ovoj školskoj godini planiran upis četvorogodišnjih zanimanja, i to obućarski tehničar i tehničar za obradu drveta, jer je za ovim zanimanjima iskazana potreba privrednika koji upisanim učenicima garantuju zaposlenje i spremni su da ih pomognu tokom školovanja.

Najviše nezaposlenih po zanimanjima

1. Kvalifikovani radnici

trgovci  – 10.064

metalci – 9.212

mehaničari i mašinisti 6.777

ugostitelji – 5.641

2. Srednja stručna sprema

ekonomski tehničari – 7.651

mašinski tehničari – 5.521

maturanti gimnazije – 4.669

Najmanje nezaposlenih po zanimanjima

1. Kvalifikovani radnici – upravljač procesnim uređajima, gumar – proizvođač pneumatike, staklarski graver, hidroizolater

2. Srednja stručna sprema – stočarsko-veterinarski tehničar, tehničar elektronske optike, cvjećarski tehničar, farmaceutski tehnolog, kozmetičar tehnolog

3. Visoka stručna sprema – diplomirani farmaceut, arhitekta i diplomirani grafički inženjeri