Otkriven spomenik u čast Iva Andrića

28.06.2012.

Otkriven spomenik u čast Iva Andrića

U srcu Andrićgrada glavni trg i njene građevine

ANDRIĆGRAD – Na centralnom trgu u Andrićgradu danas je otkrivanjem biste nobelovcu Ivi Andriću obilježena godišnjica početka radova na Andrićgradu, čiji je idejni tvorac reditelj Emir Kusturica.

-Istina je da Andrićgrad nastaje kao grad stvaralaštva, umjetnosti i pomirenja. Biće to internacionalna pozornica na kojoj će se ponavljati propuštene lekcije iz renesanse, rekao je Kusturica obraćajući se prisutnima.

Prema njegovim riječima, ono što je već izgrađeno u Andrićgradu “nije fatomorgana niti lažna slika života koju često stvara savremena arhitektura, već srce Andrićevog grada, njegov glavni trg, koji nosi ime Nikole Tesle”.

Kusturica je poručio da je Andrićgrad “nastao kao reakcija na rušenje Andrićeve biste 1991. godine i ideje da nije red rušiti spomenike nobelovaca”.

On je dodao da je podršku izgradnji Andrićgrada “bez puno ubjeđivanja” odmah dao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, za kojeg je rekao da je “dokazani borac za istinu da srpski narod nije ilegalna organizacija, nego mali, ali značajan evropski narod”.

-Ovaj grad od kamena treba da promijeni imidž cijele opštine, ali i da pošalje jasnu poruku da srpski narod ne želi da se odrekne svojih velikana i da je spreman da gradi i građevine ovakvog tipa, koje će podsjećati na veliko djelo našeg nobelovca, rekao je Dodik.

Govoreći o značaju grandioznog projekta načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović je istakao da je ponosan što se ovako veliki projekat gradi u našem gradu, što je Višegrad dobio novi sadržaj i mjesto koje zaslužuje, jer je izgradnjom ovog grada skrenuta pažnja turističke, kulturne i druge javnosti na Višegrad gdje već sad imamo nova radna mjesta i brojne turiste.

-Kroz Andrićgrad pokazali smo da je ovo projekat uspjeha kojim Republika Srpska želi da se oduži grandioznom književnom i životnom djelu Ive Andrića, rekao je Popović.

Kratkom besjedom na svečanosti obratio se akademik Matija Bećković.

-Kao što u Andrićevom djelu nema nijedne zapete koju on nije povukao, tako ni u Andrićgradu nema nijedne čivije koju Emir Kusturica nije zakucao ili rekao gdje da se zakuca. On je rekao da je ovo djelo velike odanosti umjetnika umjetniku i umjetnosti kakvu svijet nije vidio.

Među gostima na svečanosti u Višegradu je bio i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je poručio da će Srbija “uvijek graditi najbliže moguće odnose i čuvati RS”, te da će nova Vlada biti faktor mira i stabilnosti u regionu.

-Naš najveći izazov i u ovom vremenu je nalaženje balansa između mudrosti i hrabrosti, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Režiser i graditelj Emir Kusturica uručio je ključeve grada počasnim građanima Andrićgrada predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću i književniku Matiji Bećkoviću.