Prvi seksualni odnos sa 17 godina

06.06.2012.

Kontracepcija

ZANIMLJIVOSTI – Maloljetnici u Republici Srpskoj u prvi seksualni odnos u prosjeku stupe sa navršenih 17 godina, a na maloljetničke trudnoće otpada 11 odsto, pokazuju istraživanja.

Doktor Vladimir Parendija procjenjuje da je stvarno stanje na terenu lošije nego što to pokazuju zvanični podaci zbog čega je neophodno da adolescenti prije stupanja u seksualni odnos znaju više o mogućnostima zaštite, te imaju puno više podrške porodice i škole.

“Ako majka kaže svojoj kćerki da nedozvoljava da koristi kontracepciju onda zdravstveni radnici ništa ne mogu”, rekao je Perendija novinarima pred početak predavanja o ovoj temi koje je danas, posredstvom video- konferencije, održano za učenike osnovnih škola iz osam gradova Srpske.

On je naglasio da je u toku istraživanje o tačnom broju maloljetničkih trudnoća i nasilnim prekidima trudnoće, te da je do sada podijeljeno oko 14.000 informativnih brošura o reproduktivnom zdravlju.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Nenad Babić kaže da je za bolju informisanost maloljetnika o reproduktivnom zdravlju dovoljno da se ove teme integrišu u okviru postojećih predmeta u školi putem biologije ili časa odjeljenskog starješine.

Babić je dodao da su od velikog značaja i predavanja koja su do sada održana putem video-konferencije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, a na kojima je tim stručnjaka, osim o nasilnom prekidu trudnoće kod maloljetnica, govorio o polno prenosivim bolestima i psihosocijalnim aspektima maloljetničkih seksualnih odnosa.

Babić i Perendija danas su govorili o temi “Namjerni prekid trudnoće i promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata” učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola.

Video konferencije održana je za učenike osnovnih škola “Borisav Stanković” u Banjaluci, “Desanka Maksimović” u Prijedoru, “Sveti Sava” u Zvorniku, “Sveti Sava” u Doboju, “Vuk Karadžić” u Bijeljini, “Srbija” na Palama, “Veselin Masleša” u Foči i “Sveti Vasilije Ostroški” u Trebinju.

Ovo je četvrto u nizu predavanja koje je Ministarstvo prosvjete i kulture osmislilo sa timom ljekara za učenike.