Cijene goriva ruše rekorde

21.08.2012.

Gorivo

INFO – Gorivo na benzinskim pumpama u RS sutra će poskupjeti između tri i osam feninga po litri i tako dostići nove istorijske vrijednosti, što će predstavljati snažan finansijski udar na građane i privredu koji koriste taj energent.

U Udruženju vlasnika privatnih pumpi RS potvrdili su da su danas dobili nove cjenovnike iz rafinerija na osnovu kojih će maloprodajne cijene goriva biti više za pet do osam feninga.

“Tačne nove cijene na pumpama još ne mogu reći jer su upravo u toku usaglašavanja između 120 članica Udruženja. Uglavnom, cijene će biti rekordne i prelaziće 2,60 KM za litru benzina od 98 oktana”, kazao je Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženju vlasnika privatnih pumpi RS.

Prema njegovim riječima, lošim vijestima tu nije kraj, jer bi zbog nezaustavljivog trenda rasta cijena sirove nafte na svjetskim berzama uskoro moglo doći do novog poskupljenja.

Zbog trenda rasta cijena sirove nafte na svjetskim berzama, uskoro bi moglo doći do novog poskupljenja

Takve informacije potvrdili su i u banjalučkom “Nestro petrolu”, najvećem lancu benzinskih pumpi u RS i BiH, navodeći da će danas istaći nove cijene, nakon što je Rafinerija nafte Brod danas podigla cijenu dizela za četiri feninga, a benzina za šest do sedam feninga.

“Negativno smo iznenađeni visinom rafinerijskih cijena, ali vidimo da se radi o praćenju trenda koji vlada u okruženju i Evropi, gdje se redom bilježe rekordna poskupljenja”, kazao je Dragan Trišić, rukovodilac maloprodaje “Nestro petrola”.

Na osnovu toga “Nestro petrol” će podići cijenu evrodizela za tri feninga i to evrodizela 4 sa 2,48 na 2,51 KM i evrodizela 5 sa 2,49 na 2,52 KM, te benzina za šest feninga i to benzina od 95 oktana sa 2,48 na 2,54 KM, te benzina od 98 oktana sa 2,57 na 2,63 KM. Lož-ulja će poskupjeti za pet feninga, sa 2,10 na 2,15 KM za litar.

Trišić kaže da im ovako visoka poskupljenja ne idu u prilog s obzirom na to da utiču na pad kupovne moći većine stanovništva, kao i na privredu koja koristi naftu kao energent.

“Nažalost, kod nas se osjete posljedice domino efekta skoka berzanskih cijena sirove nafte nastalih zbog globalnih ekonomskih i političkih kretanja. Ono što je zabrinjavajuće je da se rast cijena ne stabilizuje već one i dalje rastu, zbog čega već za iduću sedmicu očekujemo novo blago povećanje cijena”, kazao je Trišić.

Najpogođeniji novim cijenama goriva su prevoznici

Najpogođeniji novim cijenama goriva su prevoznici, koji i sada posluju na granici rentabilnosti. U Udruženju prevoznika u unutrašnjem i međunarodnom transportu RS kažu da je situacija postala apsolutno nepodnošljiva, jer oni sa svoje strane zbog niskog standarda klijenata ne mogu povećavati cijene svojih usluga.

“Oko 70 odsto destinacija vozimo s finansijskim minusom, a na to su mnogi pod teretom kredita i lizinga naprosto prinuđeni kako ne bi ostali bez posla. Ne može onaj ko je vozač već 20 godina odjednom prestati s tim poslom i otići za pekara. Zbog toga ćemo morati braniti profesiju po svaku cijenu i u tom cilju ćemo ponovo zakazati sastanak s predstvnicima poljoprivrednika i taksista da vidimo šta nam je činiti”, kazao je Nikola Grbić, predsjednik tog udruženja.

On je ponovo apelovao na vlasti da se odreknu dijela svojih dažbina, odnosno smanji akcizu na gorivo, upozoravajući da će u suprotnom biti prinuđeni da svoju profesiju “brane na ulici”.

Divljanju cijena nema kraja

Maloprodajne cijene goriva proteklih dana rastu širom regiona i Evrope.

Litar goriva u Hrvatskoj od utorka je prosječno skuplji 0,30 kuna (četiri evrocenta).

Cijena litra evrodizela narasla je tako na 10,25 kuna (1,37 evra), plavi dizel košta 6,27 kuna (0,84 evra), a lož-ulje 7,14 kuna (0,95 evra).

U Srbiji je poslije jučerašnjeg poskupljenja od dinar i po cijena benzina evropremijuma premašila 160 dinara (1,35 evra), a na nekim pumpama na autoputu litar košta i 170 dinara. Evrodizel je skuplji za dinar i litar košta od 148 do 150 dinara (oko 1,27 evra).

Cijene benzina u Njemačkoj proteklog vikenda su dostigle nove maksimume, pa je litar supera od 95 oktana koštao 1,692 evra, ili 0,018 evrocenti više nego u aprilu, a na mnogim benzinskim stanicama u zemlji cijena supera je značajno premašila granicu od 1,70 evra.

“Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu od kraja juna ove godine bilježi rast, a prema najavama, cijena ovog energenta trebalo bi da nastavi uzlaznom putanjom do kraja avgusta. To je rezultat nešto povoljnijih ekonomskih pokazatelja iz SAD, koji upućuju na brži privredni rast najvećeg potrošača sirove nafte, ali i nesigurnosti na strani ponude nafte uzrokovanih stanjem na Bliskom istoku (Iran i Sirija)”, navodi se u analizi Raiffiesen banke.