Gorivo skuplje za 27 odsto, cena dizana čak 17 puta

18.09.2012.

Gorivo

INFO – Litar dizela i benzina u Srpskoj košta 2,55 KM, što je za 27 odsto više nego na početku godine.

Naftaši su do ove cijene došli tako što su je korigovali čak 17 puta, ne zaboravljajući da je dižu kad god su mogli, dok na tri pojeftinjenja uglavnom nisu ni reagovali, piše “Press RS”.

Ovi osvjedočeni ekstraprofiteri u osam i po mjeseci ignorisali su i činjenicu da je u tom periodu barel sirove nafte na svjetskom tržištu porastao za 15 odsto, što je ogromna disproporcija u odnosu na njihove tarife.

Čak i kada je na snagu stupalo smanjenje cijena, što se dogodilo u tri navrata, pumpaši su nerijetko zadržavali stare cijene budući da preporuka o pojeftinjenju nema obavezujući karakter. Domaći naftaši i ovih dana nastavljaju da se prave Englezi, pa poručuju da sadašnji cjenovnik neće mijenjati uprkos najavama da će gorivo u Hrvatskoj već danas pojeftiniti.

To, međutim, neće uticati da vlasnici pumpi u RS uključe kalkulatore, pošto se tvrdoglave drže svog nezvaničnog slogana, koji glasi: “Cijena goriva kod nas je više nego realna.”

Uprkos njihovim tvrdnjama, ipak je očigledno da građanima RS aktuelne cijene predstavljaju prilično veliko opterećenje i dodatni udar na ionako nizak standard. Hrvati, na primjer, za prosječnu platu mogu da kupe 703, a stanovnici RS tek 318 litara goriva!

Potrošači smatraju da bi evrodizel i benzin u RS s obzirom na stope akciza i poreza trebalo da budu jeftiniji za pet odsto, dok ekonomski stručnjaci tvrde da naftaši održavannjem nerealnih cijena štete i privredi, čiji je značajan ulazni trošak upravo cijena goriva. Oni objašnjavaju da cijene goriva nisu realno opravdane ulaznim troškovima, što vlasnicima pumpi omogućava visoku profitabilnost.

Međutim, u Udruženju vlasnika benzinskih pumpi RS tvrde da je aktuelna cena realna, zbog čega, kako poručuju, u Srpskoj u skorije vrijeme neće biti ni pojeftinjenja, a ni poskupljenja. Predsjednik Skupštine ovog udruženja Ljubo Stević naglašava da je prije sedam dana gorivo na pumpama u Srpskoj pojeftinilo za dva feninga.

“Do toga je došlo zbog blagog pada cijena sirove nafte u svetu i pada rafinerijskih cena. Pretpostavljam da Hrvatska to još nije sprovela u djelo, pa će sada da pojeftine gorivo na svojim pumpama. Trenutno su cijene na svjetskom tržištu stabilne, tako da ne vjerujem da će uskoro dolaziti do nekih korekcija kod nas”, kaže Stević.

On je za “Press RS” potvrdio da je od januara cijena goriva u Srpskoj dizana 17 puta, ali da su se u isto vrijeme desila i tri pojeftinjenja.

“Trenutna cijena evrodizela i benzina BMB 95 iznosi oko 2,55 maraka po litru. Početkom godine litar goriva na pumpama u Srpskoj koštao je oko dvije marke. Mislim da je aktuelna cijena realna, a jeftiniji smo i od zemalja u regionu”, tvrdi Stević.

U Pokretu potrošača RS, međutim, smatraju da je, kad se u obzir uzmu porezi i akcize, sasvim logično da gorivo u Srpskoj bude jeftinije nego u Srbiji i Hrvatskoj.

“Čudno je, međutim, što je osnovna, odnosno nabavna cena goriva u RS i BiH veća nego u zemljama okruženja izuzev Makedonije. Ipak, za razliku od naših susjeda, mi imamo manje akcize i poreze, zbog čega je logično i da su maloprodajne cijene na pumpama u RS manje”, kaže sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

On dodaje da bi, imajući u vidu cijene sirove nafte na svjetskoj berzi i kurs dolara, litar goriva u Srpskoj trebalo da bude jeftiniji za oko pet odsto.

Prevoznici, autoprevoznici i taksisti takođe tvrde da su cijene goriva u Srpskoj previsoke. Taksisti upozoravaju da im čak 35 odsto dnevnog pazara odlazi na gorivo, dok autoprevoznici za gorivo moraju da izdvoje čak polovinu dnevnog prometa.

Poljoprivrednici upozoravaju da cijene goriva u RS predstavljaju ogromno opterećenje za proizvodnju, zbog čega mnogi od njih koriste lož ulje.

“Litar ovog goriva košta oko dvije marke, na čemu koliko-toliko uštedimo. Pored svih teškoća sa kojim se susrećemo, cijena goriva je zaista nepodnošljiva”, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić.