Novi fakultet u Višegradu

26.09.2012.

Pregovori za fakultet u Višegradu

VIŠEGRAD – U Višegradu su večeras počeli pregovori između ove opštine i rektorata Univerziteta iz Istočnog Sarajeva o otvaranju fakulteta ili studijskog programa u Višegradu.

“Mislimo da to treba uraditi iz oblasti ekonomije, hotelijerstva i turizma. Ako pripreme budu tekle po planu od juna naredne godine počelo bi se sa nekim studijskim programima”, rekao je rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Mitar Novaković.

On je istakao da je za ovo područje posebno interesantna oblast turizma.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović naglasio je da je ohrabren što postoji volja i obostrani interes Univerziteta i opštine da se na početku napravi centar za stalnu edukaciju koji bi bio u Višegradu, jer je on najlakše i najbrže ostvariv, a radilo bi se dalje i konkretno na otvaranju i odjeljenja nekog od fakulteta ovog univerziteta.

“Zbog obimne papirologije otvaranja odjeljenja fakulteta najlakše je ipak otvoriti cetar za stalnu edukaciju”, dodao je Popović.

Opština je ponudila Univerzitetu sadašnju zgradu opštine Višegrad sa 1.000 metara kvadratnih korisnog prostora, s obzirom na to da će se opštinska administracija uskoro preseliti u novoizgrađenu gradsku kuću u Andrićgradu.