Održana 48. poljoprivredna izložba

14.10.2012.

Poljuprivredna izložba

ROGATICA – Kakav je bio kvalitet ponuđenog na 48. regionalnoj poljoprivrednoj izložbi u  Rogatici koja je održana u subotu, 13. ovog mjeseca, najbolje se vidi iz podatka da je od 82 izlagača nagrađeno čak 63.

U kategoriji goveda 17 izlagača privelo je 33 grla i jednu od nagrada ponijelo 15 vlasnika junica starosti preko 12 mjeseci, steonih junica i krava do četvrte laktacije.

Najbolju junicu starosti preko 12 mjeseci doveo je Drago Purković iz Batova u opštini Rogatica, steonu junicu Dragan Džida sa Borika i kravu Milovan Perišić iz Ćemanovića kod Rogatice. Sva tri grla ocjenjena su prvom kategorijom i njihovim uzgaivačima donijela novčane nagrade od po 400 maraka. Podijeljene su i četiri druge i osam trećih nagrada od po 300, odnosno 200 maraka.

Uzgaivači ovaca izložili su 33 kolekcije od po 5 grla sa 211 dvizica, priplodnih ovaca i ovnova. Najboljeg ovna u tipu oplemenjene pramenke dotjerao je Dragoslav Stanojević iz sela Brusno kod Foče. Najbolje ovce i dvizice i ove godine bile su Slavka Purkovića iz sela Brezje u čijem stadu je 305 grla, od kojih će, kako reče, 190 zimiti, i Rada Hršuma iz Sočica i ovi uzgajivači ponijeli su nagrade od po 400 maraka.

Dva vlasnika ovnova i 13 dvizica i ovaca čija su grla ocijenjena drugom i trećom klasom dobili su nagrade od po 300, odnosno 200 maraka.

I pored sušnog ljeta, uzgajivači krompira došli su, ocjena je stručne komisije, sa izvanrednim kvalitetom i sjemenskog i krompira za jelo. Dva proizvođača sjemenskog krompira izlagali su 15 uzoraka, a 20 uzgajivača krompira za jelo čak 61 uzorak. Sjemenski krompir „Solanum-produkta“ dobio je prvu a DOO „Agros“ drugu nagradu u visini od 350, odnosno 250 maraka.

Prvu nagradu u visini od 350 maraka ponio je krompir za jelo Dragana Džide sa Borika. Dvije druge, šest trećih i dvije četvrte nagrade odnijeli su proizvođači uglavnom sa platoa Borika, a fond nagrada iznosio je ukupno 2.200 maraka.

Na izložbi ocjenjivan je i skorup-kajmak od 19 izlagača. Nagrađeno je 17 uz ocjenu da su ujednačenog i dobrog kvaliteta. Ekstra klasom ocijenjeni su uzorci Stanke Džida sa Borika, Stanojke Ćebić iz Brankovića i Jelenke Ninković iz Han Brda u opštini Višegrad i one su ponijele nagrade od 90 maraka.

Podijeljeno je i 10 nagrada za prvu i četiri za drugu klasu skorupa-kajmaka u iznosu od po 60, odnosno 40 maraka.

Na izložbi su bili prisutni i tradicionalni domaći proizvodi od mlijeka, voća, pčelarskih proizvoda, domaće kuhinje i proizvodi kućne radinosti ovog kraja. Za najuređeniji štand i kolekciju domaćih proizvoda nagrađeni su Srpsko sokolsko društvo „Soko-Dobrun“ iz Višegrada i DOO „Pover“ iz Rogatice. Posebno priznanje za izlaganje kolekcije konja ponijelo je Planinsko dobro „Borike“.

Skromno je nagrađen i Marijan Kulić iz Jošanice kod Foče koji je na izložbu došao sa tikvom bundevom teškom 104 kilograma i kolekcijom natega koje kad se osuše i očiste od sjemenki služe za vađenje rakije iz buradi i bačvi.

Izložbu je otvorio još uvijek aktuelni načelnik opštine Radomir Jovičić, a pratio ju je veći broj znatiželjnika iz naše i susjednih opština Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije.