Neophodno je povećanje nataliteta u Čajniču

28.11.2012.

Djeca u Čajniču

ČAJNIČE – Opština Čajniče je pretežno naseljena staračkom populacijom, gdje je natalitet dosta niži od mortaliteta, što je ovu opštinu svrstalo u izrazito nerazvijenu sredinu, po pitanju ovog, jako bitnog demografskog faktora.

Sa ovim problemom susrela se cjelokupna Gornjedrinska regija, gdje dvije trećine stanovništva živi u opštinskim sredinama, dok je u selima izražen proces depopulacije i starenja, što sveukupno ne čini dobru predpostavku razvoja.

Konstantan pad stanovništva na području opštine Čajniče, bilježi se već u periodu od 1981. do 1991. godine, odnosno, smanjena je stopa priraštaja za 12, 9 odsto. Opadanje broja stanovnika, posledica je smanjenja prirodnog priraštaja i izražene emigracije. U 2010. godini prirodni priraštaj je iznosio -7,3 promila, te se opština Čajniče već odavno nalazi u kritičnoj zoni po pitanju nataliteta, čemu sada pred sam kraj 2012. godine, svjedoči i izuzetno nizak broj novorođenih, tako da nije pređen prosjek iz predhodnih godina, kada su se godišnje rađala u prosjeku 32 djeteta, a gdje je sklopljeno najviše 12 brakova godišnje.

Ovakva demografska slika, opštinu Čajniče je dovela do alarmantne situacije, iz koje je krajnje neophodno iznaći pravo rješenje i zaustaviti ubrzani lanac opadanja prirodnog priraštaja, kao i uzastopnu migraciju mladih ljudi iz ove sredine. U rješavanje ovog problema, neophodno je prije svega uključiti opštinsku vlast, kako se u buduće ne bi dočekala još teža situacija po ovom pitanju.

– “Imamo u planu da oslobodimo bračne parove plaćanja obaveza opštini za sklapanje braka. Takođe imamo obavezu i moj je prijedlog, da se novorođenčadima u ovoj godini daju novčane beneficije u iznosu od 200 maraka, a sa povećanjem budžetskih sredstava, da se vremenom povećaju i pomenute beneficije”, kaže načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

Različitim mjerama, kao što su: formiranje porodiljskog fonda, davanje novčanih beneficija porodiljama, te kada bi poslodavci isplaćivali puni iznos plate radnicama za vrijeme trajanja porodiljskog bolovanja, kao i drugim vidovima pomoći, dala bi se dodatna stimulacija za uvećanje porodice i rađanje novih stanovnika, što bi promijenilo i kardinalnu sliku propadanja opštine Čajniče, te starenja populacije u ovom mjestu.