Sloga i poštovanje najvažnija lekcija

29.12.2012.

Multietnička Osnovna škola “Veselin Masleša”

FOČA – Decembar je najljepši mjesec za sve mališane, osnovce i srednjoškolce, a posebno za učenike područne multietničke Osnovne škole “Veselin Masleša” u Popovom Mostu, koje već tradicionalno posjećuje jedan neobičan Djed Mraz.

Osmijesi, sreća i radost i u petak su se oslikavali na licima petnaest đaka ove škole, jer im je humanista Enes Hajdarević, kao i svake godine, obezbijedio bogate novogodišnje paketiće i po simboličnih 50 maraka da i sami sebi priušte poklone. Hajdarević je prije 45 godina i sam bio učenik ove škole, koju i dan-danas nosi u srcu, čuva je od zaborava, a i od rušenja, jer je pomogao u njenom obnavljanju.

– Ima već šest godina kako sa puno ljubavi obradujem ovu djecu. Njihovu školu treba promovisati, jer je ovo prva škola u BiH gdje su pod jednim krovom i Bošnjaci i Srbi. U ovoj školi se ne prepoznaje ko je koje nacije i imena, svi su zajedno i ovo treba da bude podsticaj našim političarima da vide da se suživot i tolerancija mogu upražnjavati – kaže Hajdarević koji nije krio oduševljenje đacima koji su mu, predvođeni učiteljicom Katarinom Vučen, priredili malu dobrodošlicu pjesmom i recitacijom.

Hajdarević je i ove godine odlučio da stipendira dva učenika, jednog Bošnjaka i jednog Srbina sa 100 maraka mjesečno u toku školske godine. Porodicama učenika obezbijeđeni su i humanitarni paketi sa hranom i higijenom u vrijednosti od 100 maraka.

– Novac za stipendije je iz moje fondacije “Hema”, a svake godine stipendiramo dva najbolja učenika. Za 12 porodica čija djeca pohađaju školu obezbijeđeni su paketi. Kada pomažemo djeci, želimo da pomognemo i roditeljima. Ovdje sam rođen i odrastao i volim ovaj kraj – ističe Hajdarević.

Kroz školu u Popovom Mostu nekada je marširalo i po tri stotine đaka, danas ih je šesnaest, a broj se svake godine smanjuje.

– Iz godine u godinu nas je manje, ali smo kvalitetni. Svaka donacija ovoj školi znači mnogo, nastava se odvija u otežanim uslovima, ali ipak smo zadovoljni. Djeca ne prave nikakve razlike, ni o pitanju vjeroispovijesti. Zajedno se slavi i Božić i Bajram i svi se veselimo. Svi đaci su izuzetno tolerantni, zajedno rade, pomažu jedni drugima i po tome se vidi da će izrasti u veoma dobre ljude – kaže učiteljica Katarina Vučen.

Učenici ove škole o toleranciji, poštovanju i zajedničkom življenju mogli bi drugima biti učitelji.

– Svi se družimo, svi smo prijatelji, u školi nam je lijepo. Zajedno smo, pomažemo jedni druge i volimo se. Posebno se radujemo kada dobijemo ove paketiće – kaže Dragana Krnojelac, učenica osmog razreda.

Amel Mezbur, učenik osmog razreda, odnedavno pohađa centralnu školu OŠ “Veselin Masleša” u Foči. Upravo zbog toga jedan je od stipendista fondacije “Hema”.

– Najviše me je obradovala stipendija. Vratio sam se u grad u školu, dobro mi je, navikao sam se, družim se sa svima i srećan sam – kaže Mezbur.

Da će zaista djeca iz škole u Popovom Mostu biti dobri ljudi kada porastu pokazuje i to što je upravo Hajdarevića u ovoj školi o dobročinstvu naučio njegov učitelj Radoje Miletić, koji je danas direktor ove ustanove.

– Enes je bio moj učenik, dugo se znamo i sarađujemo, što se i vidi. U školi nema nikakvih problema, djeca se druže, nastavni plan i program odvija se u potpunosti. Škola je udaljena 27 kilometara od centralne škole, ali ona nesmetano radi i ponosimo se njome – kaže Miletić.

Škola u prirodi

Miletić je istakao da je njegova novogodišnja želja dodatno opremanje škole, jer se nastava odvija samo na prvom spratu.

– Drugi sprat je neiskorišćen i želja nam je da zajedničkim naporima adaptiramo te prostorije, omogućimo druženje učenika iz svih gradova BiH. S obzirom na to da je Tjentište blizu i uslovi školskog dvorišta su idealni, mogli bismo organizovati i školu u prirodi – kaže Miletić.