Izvanredna memorija najboljeg “zdravičara”

08.01.2013.

Dragoljub Stojanović - zdravičar

VIŠEGRAD – Penzioner Dragoljub Stojanović iz Novog Goražda, koji živi u Višegradu, živa je enciklopedija – posjeduje inzvanrednu memoriju i sposoban je da zapamti na hiljade brojeva, pojmova i imena, a poznat je i po tome što napamet zna oko 500 zdravica.

“Posebno me zanima vjerska literatura, pa sam samo nekoliko puta pročitao ili slušao, a onda naučio napamet tekstove svete liturgije, opijela, parastosa, a o brojkama vezanim za ckrvene knjige da i ne govorim“, kaže Stojanović.

On u dahu nabraja imena svih 117 srpskih svetitelja. “Ne trepnuvši” izgovori imena svih srpskih i ruskih episkopa i patrijarha, kao i starozavjetnih careva i sudija.

“Srpski episkopi su bili Sava, Arsenij, Danilo, Joanikije, Jevstatije, Jakov, Jevstatije Drugi, Sava Treći, Nikodim i Danilo…”, kazuje Dragoljub.

Nabraja sve srpske patrijarhe: “To su Joanikije, Sava Četvrti, Jefrem, Spiridon, Jefrem, Danilo Treći, Sava Četvrti, Danilo Peti, Kirilo, Nikon, Teofan, Nikodin Drugi, Arsenije Drugi…“, govori Stojanović i podsjeća da su poslije pada despotovine mitropoliti bili Jovan i Marko.

“Pećka patrijaršija je obnovljena 1557. godine i srpski patrijarsi su bili Makarije, Antonije, Gerasim, Savatije, Nikanon, Jorotej, Filip, Jovan, Pajsije, Garilo, Arsenije Treći Čarnojrević, Kalnik Prvi, Atanasije, Mojsije Rajević, Arsenije Četvrti Šakabenda, Joanikije Treći, Atanasije Drugi, Gavrilo Drugi, Gavrilo Treći, Vikentije Stefanović, pa onda Kirilo, Pajsije, Kirilo Drugi, Pajsije Drugi, Vasilije Jovanović Brkić i Kalnik Drugi…” nabraja Stojanović.

On kaže da je, prema istorijskim podacima, fermanom sultana Mustafe 1766. godine ukinuta Pećka patrijaršija i podvrgnuta carigradskoj.

“Kad je obnovljena, srpski patrijarski bili su Dimitrije, Varnava Rosić, Gavrilo Dožić, Vikentije Prodanov, German Đorić, Pavle Stojičević, a sad je Irinej Gavrilović” – nabraja Stojanović.

Moć svoje memorije Stojanović pokazuje kad počne da priča o Svetom pismu u brojkama.

“U svetim liturgijama Sveto pismo pominje se 8.467 puta, od toga u liturgiji Jovana Zlatoustot 5.183 puta, večernjoj službi 1.453, jutarnjoj 662, pređeosvećenim darovima 429, a u liturgiji Vasilija Velikog 740 puta“, dodaje Stojanović.

Ovaj penzioner ističe da se ime Isusa Hrista u Svetom pismu pominje 529 puta, riječ “amin” u svetoj liturgiji je pomenuta 72 puta, molitva “Oče naš” ima 54, a “Bogorodice Djevo” 57 riječi.

“Zanimljivo je da se Stari zavjet sastoji od 929, a Novi zavjet Svetog pisama od 290 glava“, naglašava Stojanović.

On tačno zna koja glava o čemu govori, koliko ima poglavlja i niz drugih podataka iz ovih svetih knjiga.

Prema Stojanovićevim istraživanjima, čudotvornu ikonu Bogorodice Krasnice u hramu u Čajniču nije naslikao apostol Luka, kao što je do sada govoreno, ali je njegovo djelo Bogorodica bez mladenca ili Milostiva na Svetoj Gori.

Druga se nalazi u Istambulu i zove se Bogorodica Putevoditeljica i treća Kikotska – koja je trenutno u Rusiji.

“Ikone Bogorodice, kao što je čajnička, još su pećka, dečanska, savinska, lepavinska, tumanska, beogradska i velikohemetska”, dodaje Stojanović.

Čovjek iz Novog Goražda, koji je i predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” u ovom gradu, jedan je od najpoznatijih srpskih zdravičara.

Na 50. Saboru trubača u Guči osvojio je i zvanično titulu najboljeg zdravičara.