Izložba rijetkih knjiga

26.02.2013.

Muzej u Foči

FOČA – Srpska centralna biblioteka “Prosvjeta” Foča posjeduje 505 starih i rijetkih knjiga koje su ovih dana stavljene na uvid javnosti u galeriji Muzeja “Stara Hercegovina”.

Knjige su po zakonu nacionalno bogatsvo koje zahtijeva odgovarajuće mjere zaštite. Međutim, u Srpskoj ne postoji registar ovih knjiga, kao ni strategija njihove zaštite.

Srpska centralna biblioteka “Prosvjeta” izložila je u Foči 18 od pedeset knjiga koje čine fond starih knjiga štampanih do 1900. godine. Među njima su naslovi na srpskom jeziku, njemačkom, slovenačkom, kao i uvezani časopis “Brankovo kolo” iz 1896. godine. Najstarija knjiga je na njemačkom jeziku.

Slavica Obrenović Divjak, direktorica “Prosvjete” kaže da je Opšta istorija štampana u Branšvajnu u NJemačkoj 1844. godine. Kako je naglasila, posebno su ponosni na istinski raritet – luksuznu knjigu koju je ilustrovao pjesnik Јovan Јovanović Zmaja, a sadrži cikluse pjesama Đulići, Đulići i uveoci.

Tri rijetke knjige iz fočanske biblioteke štmapane od 1914. do 1918. godine prepoznale su i nacionalne biblioteke Srpske i Srbije i one će se u digitalnoj formi naći među evropskim knjiškim bogatstvom. Јedna je i “Molitve, slave i tropari” koju je prioredio Fočak Јovan Tomašević. Kako je navela Obrenović Divjak, ova knjiga se našla u izboru Evropeana, jer je štampana 1914. godine.

U Narodnoj i unverziteskoj biblioteci Srpske nemaju tačne podatke koliko ima starih i rijetkih knjiga u Srpskoj. U toku je popis tako da bi u ovoj godini trebalo da bude poznat njihov tačan broj. Ovo nacionalno bogatstvo nema ni adekvatnu zaštitu.

Ljilja Petrović Zečić, direktorica NUB RS rekla je da ono što sada mogu da urade je da sve te knjige evidentiraju, smjeste u adekvatnije prostore nego u kojima se sada nalaze i tako obezbijede minimum zaštite. U NUB Srpske nastojaće da uz podršku kolega iz Srbije osnuju Odjeljenje za restauraciju i konzervaciju knjiga, što bi povećalo i stepen zaštite i odgovornosti na zaštiti ovog nacionalnog bogatstva.