Promocija prosvjetnih izdanja

08.02.2013.

Foča

FOČA – U Centru za kulturu i informisanje sinoć je promovisana izdavačka djelatnost te ustanove i opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta.

Izdavaštvo u Foči pokrenuto je prije osam godina i za to vrijeme su objavljene 24 knjige od desetak autora iz Foče, ali i okolnih opština. Zastupljeni su različiti žanrovi, od stručnih i naučnih izdanja, preko proznih djela i zbirki poezije do aforizama. Istaknuto je da su ovo pionirski koraci u izdavaštvu, s obzirom da se u Foči ranije niko nije bavio tim poslom, te da su sve knjige prethodno morale zadovoljiti visoke standarde recenzije.

Predsjednik Opštinskog odbora Prosvjete, nekadašnji direktor CKI, a danas načelnik opštine, Radisav Mašić ističe značaj izdavaštva:

– Nikada u Foči nije postojala izdavačka djelatnost. Mi smo tom poslu prionuli u namjeri da pomognemo svim autorima koji stvaraju, a koji ne mogu da to što pišu stave u korice knjige. Uradili smo veliki posao, a vrijeme će biti najbolje rešeto i ono će pokazati koliko je ko od naših autora vrijedan. Opština je za ovu godinu planirala 80 hiljada maraka za nevladin sektor. Prosvjeta je konkurisala svojim projektima i mi ćemo cijeniti ko je zavrijedio da mu se pomogne. U svakom slučaju, nastojaćemo da izdavačkoj djelаtnosti posvetimo pažnju i da stimulišemo sve one koji ulažu napor da objave ono što su napisali – kaže Mašić.

U Prosvjeti se trude da održe kvalitet izdanja na odgovarajućem nivou. Sekretar opštinskog odbora Prosvjete, Vladimir Pantović kaže da je Prosvjeta postavila visoke kriterijume koje jedno djelo mora zadovoljiti.

– Za objavljivanje knjige je potrebno hrabrosti, ali isto tako lako je objaviti ako niste dovoljno samokritični. Jer, danas definitivno piše i objavljuje svako, i ko može i ko ne može, uglavnom svako ko ima 500 maraka, a napiše knjigu, što je davno izgubilo pojam standarda, kvaliteta i mjere. U Prosvjeti nastojimo da nam jedna od glavnih stvari bude postavljanje visokog standarda i vraćanja recenzije i cenzure na nekadašnji nivo. Da postavimo uredničku politiku na najvišu ljestvicu i da samo vrsni autori objavljuju kod nas – ističe Pantović.

O izdavaštvu u Foči, sinoć su govorili i članovi Prosvjete Rade Lalović i Vukola Sekulović. Pored Prosvjetinih izdanja, promovisana je i knjiga pripovjedaka Radisava Mašića, Kapetanova sablja, koja je izašla u izdanju Sveta knjige iz Beograda.