Trećina budžeta odlazi na plate

22.02.2013.

Opština Foča

FOČA – U opštinama Foča, Čajniče i Rudo i više od trećine budžetskih sredstava odlazi na plate zaposlenih u administrativnoj službi i na plate zaposlenih u ustanovama koje su na budžetu lokalne zajednice.

U Administrativnoj službi opštine Foča zaposleno je 106 radnika, dok u pet budžetskih ustanova ove lokalne zajednice radi 40 radnika.

Da li je opštinski aparat preglomazan i da li će biti smanjenja ili povećanja zaposlenih uskoro će pokazati novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta koji je u izradi.

Naime, opština Foča za bruto plate Administrativne službe izdvaja 17 odsto godišnjeg budžeta koji iznosi 10,12 miliona maraka i šest odsto za bruto plate pet budžetskih korisnika.

– Na godišnjem nivou izdvaja 2,4 miliona KM za bruto plate u Administrativnoj službi i 600.000 KM za naknade plata budžetskih korisnika. To su ukupno tri miliona na godišnjem nivou – rekla je načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović.

Na pitanje da li je opštinski birokratski aparat preglomazan i da li će biti rezova, Davidovićeva je rekla da će to pokazati nova sistematizacija radnih mjesta.

– U toku je izrada novog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta na osnovu stvarnih potreba i taj pravilnik će pokazati da li će ili neće biti smanjenja ili viška radnika u 2013. godini – rekla je Davidovićeva.

U Administrativnoj službi opštine Čajniče trenutno radi 35 zaposlenih sa funkcionerima i nešto više od 20 radnika u opštinskim ustanovama. Za njihove bruto plate i sve ostale naknade iz budžeta koji iznosi 2,2 miliona maraka izdvaja se 40 odsto sredstava, odnosno 851.000 maraka.

– Gledano po potrebama opštine i malog budžeta viška radnika ima u opštinskim ustanovama, ali svi oni su neophodni, tako da otpuštanja radnika neće biti, a nema ni novih zapošljavanja u opštini. Ići će se u novu sistematizaciju radnih mjesta – rekao je načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mladen Janjić.

Za razliku od opštine Čajniče, opština Rudo u Administrativnoj službi ima 39 zaposlenih sa funkcionerima.

– Budžet opštine iznosi 4,2 miliona i od toga za bruto plate odlazi 815.000 maraka. U to ulaze i obaveze za bivše funkcionere u periodu od šest mjeseci – rekao je načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

Rajak je dodao da se broj zaposlenih u opštinskom aparatu neće mijenjati.

– Nemamo namjeru ni smanjivati niti povećavati broj radnika u ovoj godini – rekao je Rajak.

Otpuštanje 23 radnika

Opština Foča je po nalogu upravnog inspektora rada u posljednjem mjesecu prošle godine otpustila 23 radnika iz opštinske administrativne službe jer su bili primljeni nezakonito i bez konkursa u vrijeme bivšeg načelnika Zdravka Krsmanovića.

Novog prijema radnika do sada još nije bilo, a u opštini kažu da je ova godina godina stabilizacije budžetskih sredstava kojih je, kako tvrde, potrošeno i previše u vrijeme Krsmanovićevog mandata.