Katica Miletić – majka šestoro djece

08.03.2013.

Katica Miletić

FOČA – Praznik žena je prava prilika da upoznamo jednu super mamu. Katica Miletić iz Štovića kod Foče majka je šestoro djece, tri kćerke i tri sina. Ponosna je na svoju djecu i kaže da su ona njeno najveće bogatstvo. Katica je zaposlena kao higijeničar u Osnovnoj školi na Brodu, a njen suprug Mićo radi u Elektrodistribuciji. Dvije kćerke su udate, jedna studira, dva sina su završila školovanje i bez posla su, dok je najmlađi sin učenik osmog razreda.

– Ja sam ponosna majka, imam zdravu djecu, dobar brak, prezadovoljna sam. Borimo se, snalazimo se, oboje smo zaposleni, ali dosta radimo i mimo preduzeća. Beremo borovnice, vrganj, držimo stoku, da bi djeci obezbijedili bolji život- kaže ponosna majka. Katica se osam puta porađala. Kaže da se dešavalo i da se sama porodi.

– Nije se teško porađati, ja sam laka poroda. Čak sam se usuđivala i sama kući da se porodim. S moje strane je dosta djece, ja sam se odužila državi. Sada čekam da se moja djeca porađaju, da gledam unučad i da ih odgajam- ističe Katica.

Smatra da ekonomska situacija ne može biti opravdanje mladim bračnim parovima koji se ne usuđuju da imaju više djece.

– Po meni, to nije pravilo. I prije su se, kada se takođe teško živjelo, majke porađale. Ja bih na svaku ženu apelovala da rodi bar četvoro djece. Vidite da se zatvaraju škole, sve manje i manje djece se upisuje u školu. Nikada se nisam pokajala što imam ovoliko djece, uvijek sam bila prezadovoljna- kaže Katica. Podizanje djece je velika obaveza, ali i zadovoljstvo. U kuhinji je više posla, ali su djeca naučena da ne biraju.

– To nije problem, sprema se ručak za više. To su djeca koja nisu ni mažena ni pažena da bi nešto birala, jer nisam imala mogućnost da bi im nešto posebno birala. Inače su slatkohrani, šta god se spremi oni to jedu. Svi su mi vrijedni i mimo posla da zarade. Bitno mi je samo da su zdravi. Ako Bog da, u julu ću postati baka, od ćerke koja mi je udata i živi u Nikšiću. To jedva i s ponosom čekam- kroz suze radosnice priča Katica.

– Nikada im ništa nije falilo, snalazili smo se. Uzimali smo i polovne knjige, davali su nam iz Crvenog krsta i Opštine. Dosta nam je pomogao i Radojica Mlađenović, svima im se zahvaljujem- ne zaboravlja da pomene one koji su joj pomogli. Prvo dijete je rodila u svojoj 21-oj godini, a ove godine će postati i baka, čemu se posebno raduje. Svojim kćerkama, ali i svim drugim ženama, poručuje da se ne zaustavljaju na jednom ili dva djeteta, jer kako kaže, od kuće pune djece nema veće radosti.

Iz Kiseljaka u Štović

Katica je rodom iz Kiseljaka, po nacionalnosti je Hrvatica, rimokatoličke vjeroispovjesti. – Rado sam ovdje prihvaćena, nikada me niko nije uvrijedio na vjerskoj osnovi, svi me poštuju, a i ja njima tako uzvraćam. Ni u ratu nije bilo nikad problema, ja sam ovdje već 30 godina, više sam ovdje nego što sam bila kod svojih. Prezadovoljna sam i komšilukom i muževom rodbinom- kaže Katica.

Od Sanje do Nemanje

– Najstarija kćerka je Sanja, ona je 85. godište. Sin Velimir se rodio 1989. godine, između njih mi je dvoje djece umrlo, jedno sa 15, drugo sa sedam dana. Branka je 91. godište, Jelena 93, Dejan 94. i Nemanja 99. godište- nabraja Katica svoj podmladak.