Nova fabrika prečistača ostvarila gubitak od 140.000 KM

19.03.2013.

ROGATICA-Tvornica prečistača

ROGATICA – Nova fabrika prečistača u Rogatici prošle godine realizovala je prodaju u vrijednosti 250.000 KM, ali je ostvareni gubitak od 140.000 KM u najvećoj mjeri rezultat amortizacije.

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Radenko Vojinović rekao je danas Srni da je realizovana prodaja proizvoda nešto veća u prošloj godini u odnosu na 2011. godinu, ali je mala u odnosu na proizvodne mogućnosti firme.

Vojinović je naveo da je na tržište Srbije prodato robe u vrijednosti 47.000 KM, a ostala prodaja realizovana je na tržištu Republike Srpske i Federacije BiH. On je istakao da je pozitivno to što je prodaja u blagom porastu i što nema dugova.

Prema njegovim riječima, u 2010. i 2012. godini stvorene su zalihe najfrekventnijih proizvoda tako da je smanjena proizvodnja osnovnog programa.

Vojinović je rekao da su potraživanja firme na dan 31. decembar 2012. godine iznosila 34.000 KM, te da će protiv pojedinih kupaca biti pokrenut sudski proces radi naplate dugovanja.

On je naveo da su veliki troškovi čuvanja i održavanja firme, kao i porezi na mali obim proizvodnje, zastarjelost tehnologije i opreme ne omogućuje konkurentnost firme na putničkom programu, a izuzetno složen uvoz i izvoz otežavaju nabavku repromaterijala, kao i prodaju i naplatu proizvoda.

Nova fabrika prečistača u Rogatici bavi se prizvodnjom prečistača i filtera vazduha, ulja i goriva i ima 16 stalno zaposlenih radnika. Prosječni dohodak je nešto veći od 400 KM, a plate su redovne.