Obilježen međunarodni dan Civilne zaštite

01.03.2013.

Civilna zaštita u Foči

FOČA – Međunarodni dan Civilne zaštite i Dan Civilne zaštite Republike Srpske obilježio je i Odsjek Civilne zaštite u Foči. Novim zakonom o civilnoj zaštiti regulisane su i obaveze ovog sektora i obaveze građana.

Šef odsjeka Civilne zaštite u Foči, Čedo Zelović kaže da pripadnici djeluju u vanrednim situacijama za što su obučeni.

-„Civilna zaštita organizovana u odsjek civilne zaštite i zaštite od požara ima dvanaest profesionalnih vatrogasaca, specijalnu jedinicu WOLF, za spašavanje na vodi i pod vodom, koji su ujedno i gorska služba spašavanja. Takođe, imamo jedinice po mjesnim zajednicama od opšte namjene i to je ukupno oko 260 ljudi, koji djeluju u vanrednim situacijama i pomažu stanovništvu“ – naglasio je Zelović.

Ciljevi Civilne zaštite Foča su obuka i opremanje. Tu se podrazumijeva obuka Štaba civilne zaštite, obuka specijalizovanih jedinica i povjerenika civilne zaštite po mjesnim zajednicama.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić nagovjestio je da je civilna zaštita veoma važan segment u svakoj lokalnoj zajednici: -„Osposobljenost i spremnost pripadnika Civilne zaštite uvijek je na provjeri onda kada je i najpotrebnije. Imali smo priliku da vidimo na djelu Civilnu zaštitu u našoj opštini, za vrijeme elementarnih nepogoda: velikih polava 2010. godine i velikih sniježnih padavina 2012. godine. Tada je Civilna zaštita uradila onaj dio posla koji je pred njom bio postavljen i uradila je to na dobar način. U lokalnom budžetu će biti sredstava da se snažnije podrži Štab civilne zaštite i da se njeni pripadnici osposobljavaju kako bi pomagali ljudima kojima je pomoć neophodna“ – rekao je Mašić.

Načelnik opštine je uručio motornu testeru odsjeku Civilne zaštite, a predstavljen je i dio opreme koju ova služba posjeduje.