Opština Foča u projektu „Ekološki i kulturni turizam južnih Dinarida“

12.03.2013.

Bazen na Tjentištu

FOČA – U opštini je održan sastanak čija je tema bio prekogranični projekat „Ekološki i kulturni turizam južnih Dinarida“, u kojem učestvuju opština Foča i Čapljina iz BiH, te Pivski region i opština Tivat iz Crne Gore. Na sastanku su pored predstavnika opštine, ustanova i udruženja iz Foče, prisustvovali i predstavnici Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva, koji su nosioci projekta.

Jedan od ciljeva projekta je privlačenje specifičnih grupa turista, a realizovaće se kroz obuke i radionice rečeno je na sastanku. Profesor Muris Čičić sa Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva kaže da mogućnost kombinacije potencijala koje imaju opštine u kojima se projekat provodi, daje mnogo kvalitetniju turističku ponudu nego što je to slučaj danas.

– „Cilj ovog projekta je kombinovati prirodne potencijale, njihovu ljepotu, ali ih, s druge strane, ni na koji način ekološki neugroziti i tako omogućiti nacionalnim parkovima i djelatnicima u turizmu da žive od svega toga“ – dodao je Čičić.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, tvrdi da se radi o projektu koji obogaćuje turističku ponudu naše opštine.

– „Potencijale koje imamo nismo dovoljno iskoristili i na tome radimo. Mi ćemo sa još nekoliko projekata ući u vrlo ozbiljan posao animiranja javnosti kako bi Nacionalni park „Sutjeska“ postao zaista atraktivna destinacija, koja zavređuje pažnju, i koji ima sve uslove da zaista to i bude. Na tom planu mi već imamo određene projekte i zajedno sa Ekonomskim fakultetom ćemo ih napraviti kao projekat koji će naša skupština razmatrati i, nadam se, podržati“ – istakao je Mašić.

Vrijednost projekta, koji traje godinu dana, je 140 000 evra.