Proizvođači iz Rogatice na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Beogradu

06.03.2013.

Rogatica na sajmu u Beogradu

ROGATICA – Na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Beogradu „Foodrex Culinaria“ koji je u toku, na štandu Privredne komore grada Berograda, svoje proizvode izlažu i rogatički privrednici: Udruženje proizvođača krompira sa boričkog platoa „Solanum produkt“, preduzeće za proizvodnju, otkup, i preradu ljekobilja i zdrave hrane „Power“ d.o.o., te mesna industrija „Vizion“. Pored rogatičkih proizvođača na istom štandu prisutna je i „Heaven“ rajska voda iz Čajniča.

Beogradski sajam orjentisan je prevashodno prema profesionalnim kupcima i prvi je sajam fine hrane i pića u jugoistočnoj Evropi. Osnovni cilj mu je da spoji proizvođače sa vodećim evropskim kupcima, ali i šire. Na ovogodišnjem sajmu prisutno je 150 profesionalnih kupaca iz petnaest zemalja uključujući Alžir, Tunis, Sudan, Kongo, Iran, Tursku i, naravno, evropske zemlje.

Alžirci su pokazali interesovanje sa borički krompir, i to za otkup isključivo veklikih količina; Dancima su zanimljive mesne prerađevine industrije „Vizion“; mnogi su navraćali na „Power“-ov štand i degustirali proizvode, a Bugari su stavili na znanje da iz zanima otkup 20 tona sira. Ne godišnje nego svakog mjesca.

Rogatički proizvođači, dakle, besplatno su izlagali svoje proizvode na centralnom štandu – štandu Privredne komore grada Beograda, a zahvaljujući lobiranju prvih ljudi Udruženje građana „Budućnost Obrenovca“ Milomira Popovića i Slavka Ćebića. Kompletna aktivnost plod je nedavno započetih poslova na razvoju prekogranične saradnje i konkretizovanju specijalnih, paralelnih veza Republike Srpske i Srbije

Naime, u drugoj polovini mjeseca februara delegacija sedam opština sa istoka RS, predvođena narodnim poslanikom iz ovih krajeva Mirloslavom Kojićem, boravila je u posjeti Obrenovu. Gostovanje je upriličeno na inicijativu udruženja građana „Budućnost Obrenovca“, a onda se odvijalo na nivou razgovora najviših opštinskih delegacija. Rezultat posjete je povelja o bratimljenju koja je u pripremi, a trenutno se nalazi u fazi odobravanja od strane institucija dvije države. Rezultat su i brojni privredni, sportski, kulturni i drugi kontakti koji su u toku, kao i oni koji će tek uslijediti. Inače, Obrenovac je beogradska gradska opština sa 72.000 stanovnika od kojih više od 10.000 ima direktno porijeklo sa prostora istoka Republike Srspke, odnosno kraja poznatog kao „Stara Hercegovina“. Kompletna aktivnost intenziviranja saradnje regija istorijskim okolnostima smještenih u dvije različite države samo je dokaz kako zavičajne, prodične i rođačko-familijarne veze mogu da budu i sasvim pozitivno konotirane, da ne kažemo – iskorištene – na opšte dobro kompletnih lokalnih zajednica; pa čak i cijelih regiona.