Siva pijaca ruglo grada

07.03.2013.

Zelena pijaca u Foči

FOČA – Subota je jedini dan u opštini Foča kada je gradska pijaca “zelena” i u živim bojama. Ostalim danima je “siva” i van svih standarda zbog toga što je zapuštena, pa je redovno posjećuju samo psi lutalice, a vikendom omladina koja se opija na dotrajalim tezgama.

Mnogi proizvodi se prodaju na otvorenom, posebno mliječni i mesni, jer ne postoje adekvatne tezge ni rashladne vitrine.

– Najveći problem je to što je pijaca potpuno nezaštićena, nije ograđena, otvorena je za slobodan prolaz. Nema propisano radno vrijeme, ni čuvara, pa je zbog svega toga otežano i održavanje. Takođe, nema ni javnog toaleta. Vodu ima, ali ne postoje vitrine u kojima bi se čuvali i prodavali proizvodi – kaže sanitarni inspektor Sanja Šolaja.

Gradska pijaca u vlasništvu je opštine, a njeno održavanje u nadležnosti preduzeća “Komunalac”.

– Naši radnici rade na održavanju pijace. Redovno se čisti, odvozi se smeće, vodi se računa šta se sve prodaje, ali je sve to nedovoljno kada nije ograđena. Tezge su dotrajale, pa smo ih nekoliko rekonstruisali, ali svemu treba revitalizacija. Predlagali smo opštini Foča da se pijaca obnovi i da se odvoji buvlji dio od prehrambenog da bude kao mini-tržnica – kaže direktor “Komunalca” Miloš Lazović.

Prethodna vlast u Foči planirala je obnovu, ali je problem predstavljalo to što pijaca pripada istorijskom području “Čaršija”, koje je pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. I nova vlast nastavila je zagovaranje uređenja pijace, što je i uvršteno u program rada aktuelnog načelnika opštine Foča za 2013. godinu.

– U toj zoni zabranjene su sve investicije koje narušavaju ili bitno pogoršavaju taj izgled. Želimo da uredimo našu zelenu pijacu i da bude onakva kakva bi trebalo da odgovori potrebama građana – rekao je načelnik Foče Radisav Mašić i dodao da će idućih dana Komisiji uputiti zahtjev.

– Treba da nas upoznaju šta je to što maksimalno možemo uraditi na pijaci, i prema njihovim uputstvima ćemo se orijentisati. Za eventualne radove i rekonstrukciju biće raspisan tender, a “Komunalac” će je i dalje održavati – rekao je Mašić.

Odluka Komisije

Prema Odluci komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2006. godine, gradska pijaca u Foči pripada prostoru Pazarišta i nalazi se u drugom stepenu zaštite.

U slučaju njenog uređenja neophodno je, kako stoji u odluci, izraditi detaljan urbanistički projekat uz obavezno zadržavanje izvorne namjene prostora – otvorena tržnica; dozvoljeni su radovi u skladu sa odredbama programa revitalizacije Prijeke čaršije u Foči koje se odnose na prostor Pazarišta.