Studentski dom na čekanju

25.03.2013.

Studenstki dom u Foči

FOČA – Prva faza izgradnje studentskog doma u Foči biće završena do kraja marta, dok je zbog nedostatka novca neizvjesno kada bi dom mogao da primi svoje prve stanare.

Dom je, prema ranijim najavama, trebalo da bude završen do jeseni. Po svemu sudeći, taj rok neće moći biti ispoštovan, jer za drugu i treću fazu nema novca. Za prvu fazu izgradnje Vlada RS je iz Razvojnog programa obezbijedila dva miliona maraka.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić kaže da su neophodna još oko četiri miliona KM da bi sve faze bile završene.

– Jedno od mogućih rješenja je kreditna linija iz Austrije. Bili bismo srećni kada bi dom bio završen sljedeće godine, ali imajući u vidu da bi druga faza radova trajala između osam i devet mjeseci, ne možemo sa sigurnošću reći kada će to biti – rekao je Kulić i dodao da izgradnja doma veoma znači studentima, a važna je i za proces akreditacije visokoškolskih ustanova.

– Konačno bi studenti imali odlične uslove za smještaj, nama kao fakultetu, odnosno Univerzitetu, izgradnja doma daje referencu, a značila bi i samoj opštini Foča – naveo je Kulić.

Rješenje za iznalaženje novca za preostale faze izgradnje studentskog doma u Foči, kako kažu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, leži u drugoj kreditnoj liniji sa Austrijom.

– Nismo još obezbijedili novac za drugu fazu radova, ali u saradnji sa Vladom RS imamo u vidu drugi kredit sa Austrijom od osam miliona evra. Riječ je o kreditu za drugu fazu projekta “Modernizacija fakulteta”, očekujemo da bi ta procedura bila gotova do maja, kada bi se iznašla sredstva – rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i dodao da će dom najvjerovatnije biti završen sljedeće godine.

I Ministarstvo prosvjete i kulture RS razmatra način finansiranja opremanja studentskog doma.

– Imajući u vidu značaj ovog projekta i uvažavajući potrebe studenata ovog regiona, Ministarstvo će svakako tražiti najbolje rješenje za opremanje doma nastojeći da ispoštuje zadate rokove – istakla je portparol Ministarstva RS Branka Rogač.

Moderan dom

Prema planu izgradnje, studentski dom u Foči u arhitektonskom i funkcionalnom smislu trebalo bi da bude jedan od najmodernijih u RS. Planirano je da bude kapaciteta oko 350 mjesta, sa 172 dvokrevetne sobe, a njegovi stanari bi imali na raspolaganju svu neophodnu opremu i objekte.