Fočanka šampion BiH u slobodnom penjanju

09.04.2013.

Penjački klub Wolf Foča

FOČA – Jelena Simović, član Penjačkog kluba Volf iz Foče, šampion je BiH u slobodnom penjanju u disciplini “bolder”. Na državnom prvenstvu, koje je proteklog vikenda održano u Mostaru, Jelena je osvojila zlato u konkurenciji do 20 godina.

Pored nje, medaljama se okitilo još pet članova Volfa. Srebrne medalje su osvojili Gorica Šarović (do 12 godina), Anđela Perišić (do 14 godina) i Tatjana Mihajlović (do 20 godina), dok su bronzana odličja iz Mostara donijeli Anđela Obrenović (do 12 godina) i Nikola Tešović (do 20 godina). Na prvenstvu je učestvovalo oko 150 penjača iz Banjaluke, Sarajeva, Zenice, Prijedora, Mostara i Foče.

– Šampionka iz Foče kaže da niko u klubu nije očekivao takav uspjeh.- Bilo je teško i zahtjevno, takmičenje je dugo trajalo, iscrpili smo se, ali smo prezadovoljni. Iskreno, nismo očekivali ovakav uspjeh. Kada smo shvatili koliko smo medalja osvojili i kako smo svi dobro peli, oduševili smo se – kaže Jelena.

Objašnjava da je disciplina “bolder” penjanje na stijenu visine 4 do 5 metara, bez osiguravajućih užadi.

– Ispod su strunjače i nema rizika od povrede. Disciplina je zahtjevna za ruke i noge, ali i za psihu, jer se čovjek bori sam sa sobom – ističe nova šampionka BiH, koja se ovim sportom bavi nepunih pet mjeseci.

Sportskom penjanju je privukla ljubav prema planinarenju.

– Od malena se bavim planinarenjem u šta su me “uvukli” roditelji i moja braća i sestre, koji su dugogodišnji planinari. Do prije pet mjeseci nisam znala za ovaj sport, ali kada su me nagovorili, probala sam i svidjelo mi se. Nakon ovakvih rezultata, sigurno je da ću se i dalje baviti penjanjem – kaže Jelena.

Njen klupski drug, Nikola Tešović osvojio je treće mjesto.

– U mojoj grupi bilo nas je 15. Smjerovi su bili jako teški, nisam očekivao da ću se domoći pobjedničkog postolja. Uslovi u Mostaru su lošiji nego u Foči, ali imaju jake takmičare, s obzirom da se duže bave penjanjem – kaže Nikola.

U Foči se ovim vidom alpinizma bavi dvadesetak momaka i djevojaka, a na takmičenju u Mostaru nastupilo je 14 članova Volfa. Vještačka stijena u fočanskoj dvorani najveća je u BiH i pruža idealne uslove za sportsko penjanje. I priroda u Foči obiluje stijenama pogodnim za penjanje, pa će članovi Volfa uskoro i van dvorane. Namjeravaju da na Ozrenu prilagode jednu stijenu na kojoj bi trenirali ovaj neobični sport.