Formirano Planinarsko-ekološko društvo “Vijogor” Čajniče

09.04.2013.

Skupština-Vijogor Čajniče

ČAJNIČE – U nedjelju 7. aprila u Skupštinskoj sali Doma kulture u Čajniču, održana je Osnivačka skupština Planinarsko-ekološkog društva “Vijogor” Čajniče. Od 10. februara, kada je održan sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje ovog Društva do Osnivačke skupštine, ovu ideju je podržao veliki broj ljudi različite dobne, polne i obrazovne pripadnosti. Pored prisutnih delegata, učešće u radu Skupštine, uzeli su i predstavnici prijateljskog planinarskog društva “Zelengora” iz Foče, predstavnici drugih udruženja i organizacija, kao i predstavnici opštinske vlasti.

Na sjednici su usvojeni osnivački dokumenti, a pristupilo se i izboru Upravnih organa Društva, izabran je Upravni odbor, Nadzorni odbor, te Sud časti.

Za predsjednika Društva izabran je Saša Mašić, a za predsjednika Skupštine društva Radenko Kovačević.

– “Sama ideja o osnivanju Planinarsko – ekološkog društva u Čajniču, potekla je od Načelnika Gorana Karadžića, a s obzirom na to, da je sredina u kojoj živimo okružena brdima, planinama, ekološki čistom sredinom, dobrom i hladnom vodom, logično je da ovde imamo i ovakvo društvo, koje će da funkcioniše izuzetno dobro, jer niko od članova Društva neće primati novčanu naknadu”, rekao je na Osnivačkoj skupštini Saša Mašić, novoimenovani predsjednik Planinarsko-ekološkog društva “Vijogor”.

Skupština-Vijogor Čajniče

Predsjednik Društva je ovim putem istakao i neke od ciljeva, kojima će se ovo Društvo voditi u svom budućem djelovanju.

– “Jedan od naših ciljeva jeste, da razradimo godišnji plan i program, da u toku godine organizujemo planinarske izlete, da sarađujemo sa Lovačkim društvom, sa ŠG. “Vučevica” Čajniče, sa Opštinom i Sportskim društvom, te da se uključimo u sve akcije u kojima ćemo moći uraditi dosta toga. Pored toga, nastojaćemo da se zbližimo i sa Društvima iz Regiona, da učimo od njih, da budemo zajednički učesnici u svim akcijama, a iznad svega da edukujemo mlade ljude, a da vremenom napravimo planinarsko-ekološku sekciju, kroz koju ćemo i omasoviti ovo Društvo”, naglasio je Mašić.

Da bi se mladi uključili u društveno korisne radnje i tokove života, a ovaj put kroz Planinarsko – ekološko društvo, najviše se založila Opština i Načelnik Goran Karadžić.

– “Opština je bila jedan od inicijatora, da se omladina aktivira i stavi u funkciju tamo gdje treba, jer u vremenu Ekonomske krize, omladina ćuti, s toga se nadam da će pokazati svoje mogućnosti kroz razne aktivnosti. Moramo kroz sve vidove angažovanja cijeniti sami sebe i svoj rad, kojim će se doći do određenih rezultata. Mi ćemo u svakom slučaju izaći u susret i smatram da smo na putu da kroz sport i druge aktivnosti mladih, pomognemo da omladina bude angažovana. Što se tiče naše pomoći ovom Društvu, biće riješen i njihov prostor, odnosno kancelarija koju će dobiti, zatim radimo na Projektu sanacije bazena, a na selu Ponikve, gdje su velike mogućnosti za razvoj turizma, biće izvršena rekonstrukcija postojećih objekata, gdje će biti smješten Planinarski dom”, rekao je Načelnik Karadžić.