Na ulici čekaju više od 15 plata

25.04.2013.

Stakorina Orah

ČAJNIČE – Bivšim radnicima čajničkog drvoprerađivačkog preduzeća “Stakorina Orah” vlasnik ove firme Rade Golijanin duguje više od 15 plata, neuplaćeno im je zdravstveno osiguranje, a brojni ne mogu da se penzionišu i bukvalno su na ulici.

Bespomoćni radnici kažu da će tražiti pomoć od Vlade RS da riješi njihov problem. Preduzeće “Stakorina” je poslije stečaja 2007. godine kupio Rade Golijanin za 650.000 KM i bio je obavezan da u obnovu firme uloži milion maraka i zaposli 90 radnika.

– Zaposlio je 120 radnika, ali ne sve iz stečajne mase. Sve je to tako radio do 2010. godine, kada je prestao da isplaćuje plate i počeli su štrajkovi – ispričao je bivši radnik “Stakorine” Bogdan Ćevriz.

Pedeset radnika tužilo je Golijanina i sud u Foči sve odluke je donio u korist radnika.

– Poslodavac se nikad nije pojavio na sudu, a sve nas je odjavio kod Poreske uprave u Čajniču. Dobili smo rješenja o otkazu, iako prema nama nije ispunio nikakve obaveze – rekao je Ćevriz i dodao da mu je Golijanin po presudi suda dužan 9.000 KM.

Golijanin tvrdi da je radnike držao “kao kap vode na dlanu”, ali da mu niko od nadležnih institucija nije pružao podršku, a bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića optužuje da je “imao nešto protiv njega”.

– Gospodin Džombić je lično imao nešto protiv mene, pa je ovo sve pripremao. Na mene je izvršen mobing jer je ovdje trebalo neko drugi da uđe. Radnicima se kalkulisalo, devet puta su mi obustavljali proizvodnju po nečijem naređenju i onda su svi prestali sa radom i tužili me – rekao je Golijanin.

On je dodao da je radnicima na oglasnoj tabli postavio obavještenje da onaj ko želi da radi, može da nastavi, ali oni to nisu prihvatili.

Radnici su demantovali da ih je ikada pozvao da se vrate na posao, jer već godinama odbija bilo kakvu komunikaciju s njima.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS rekli su da su u preduzeću “Stakorina Orah”, poslije otvaranja stečaja 2005. godine, posredstvom Programa socijalnog zbrinjavanja zbrinuli devet radnika. Za to su izdvojili 18.540 KM.

Oni dodaju da je iz Programa socijalnog zbrinjavanja za ovo preduzeće izdvojeno 754.994 KM i zbrinuto je 519 radnika.

– U maju 2006. godine uplaćeno je 41.821 KM doprinosa za slučaj nezaposlenosti za 519 radnika, a u julu 2006. godine uplaćeno je 694.632 KM doprinosa za PIO – rekli su u Ministarstvu.

Hipoteka

Preduzeću “Orah Stakorina” Bobar banka odobrila je hipotekarni kredit, a Golijanin je pod hipoteku dao mašine iz preduzeća. Direktor Bobar banke Bijeljina Petar Cacanović kaže da kredit nije servisiran i da je banka bila prinuđena da putem suda naplati svoja potraživanja.

– U postupku koji je banka sprovela postala je vlasnik i danas je Bobar banka vlasnik nekretnina jedan kroz jedan. Rade Golijanin je vlasnik firme, a Bobar banka je vlasnik nekretnina – pojasnio je Cacanović.