Nominacija Slađane Ujić za međunarodnu nagradu

25.04.2013.

Slađana Ujić

ROGATICA – Slađana Ujić je sa svojim ličnim primjerom pokazala i dokazala da promjena svijeta oko nas počinje prvo u nama samima…

Helsinški parlament građana Banjaluka nominovao je ove godine Slađanu Ujić, predsjednicu Udruženja žena “Snop” iz Gučeva pokraj Rogatice za međunarodnu “Nagradu za žensku kreativnost u ruralnom životu” koju Vrhovna svjetska ženska fondacija (World Women Summit Foundation) od 1994. godine dodjeljuje ženama i ženskim organizacijama širom svijeta za izuzetnu kreativnost, hrabrost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.

Svjetska ženska fondacija je, u proteklih 19 godina, dodijelila više od 300 nagrada ženama i organizacijama koje su pokrenule stvari sa mrtve tačke u svojim seoskim sredinama i predano radile na tome da žene na selu imaju pristup obrazovanju, ekonomskom razvoju, kreditima, posjedovanju zemlje i učestvovanju u procesu donošenja odluka, hrabro rušeći duboko usađene stereotipe i predrasude o ulozi i mjestu žene na selu.

“Od 2005. godine kad je osnovala Udruženje žena ‘Snop’ Rogatica, koje se, kao jedino udruženje na području opština Rogatica, Han Pijesak i Sokolac, bavi brojnim problemima žena, Slađana Ujić je, udruživši svoju veliku energiju i odlučnost sa ženama iz njenog kraja, uspješno privela kraju oko 15 projekata, od kojih ćemo spomenuti ‘samo’ neke: adaptacija seoske škole i vodovoda, nabavka 14 plastenika obezbjeđivanje prihoda za žene i članove njihovih domaćinstava, nabavka 3 tkalačka stroja I pokretanje radionice tkanja sa idejom da se reafirmiše ženski ručni rad i tako obezbjedi ekonomska samoodrživost žena na selu, ali i razvije seoski turizam i očuva velika narodna tradicija tog kraja. Osim projekata, Slađana Ujić učestvuje u brojnim kampanjama, inicira akcije u cilju boljeg života za žene i stalno radi na svom obrazovanju. Kao žena koja je rođena i cijeli život živi na selu, smatrali smo da od nje nema bolje osobe, koja zna koji su stvarni problemi, potrebe i potencijali žena na selu”, ističu iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Podsjećaju da je Slađana Ujić sa svojim ličnim primjerom pokazala i dokazala da promjena svijeta oko nas počinje prvo u nama samima.

“Iako je od malena život nije štedio, vedrina i nepokolebljivost da se uvijek može bolje, nikad je nije napustila. Prošle godine izabrana je za ministricu za ruralni razvoj u Ženskoj alternativnoj vladi BiH, što je još jedna potvrda da kvalitet I predanost radu ne ostaju nezmijećeni. 15. oktobra ove godine, na Međunarodni dan seoskih žena, kad međunarodni žiri saopšti imena dobitnica ove Nagrade, nadamo se da će naša Slađana Ujić iz Podgaja bb pored Rogatice biti jedna od njih”, kažu iz ove organizacije.