Poetsko veče u čast Desanke Maksimović

12.04.2013.

Poetsko veče u Foči

FOČA – Galerija Muzeja u Foči, bila je mala da primi sve posjetioce koji su željeli čuti stihove Desanke Maksimović. Srpska centralna biblioteka „Prosvjeta“ je povodom 20 godina od smrti velike srpske pjesnikinje upriličila je poetsko veče.

Žana Kovač, organizator ove manifestacije, kaže da je bilo teško odabrati koje pjesme predstaviti publici iz velikog opusa njenih djela i dodaje da se treba pročitati većina njenih djela kako bi se shvatila suština njene poezije. Poezija Desanke Maksimović je čista ispovjest srca jer tu nema ništa što nije iz njenog ličnog života i stvarnosti. Njena djela protkana su ljudima iz njenog života i okruženja, a većina stvari se dešava u Desankinoj zavičajnoj Brankovini. Ona je pjesnikinja koja se uvijek vraćala djetinjstvu i nekada davno obećala nam da će biti vječna.

Na poetskoj večeri Desankine stihove govorili učenici gimnazije uz muzičku pratnju učenika muzičke škole. Kako su naglasili gimnazijalci, Desanka Maksimović je velika pjesnikinja srpske književnosti, njena poezija zaista plijeni i ima veliki broj obožavalaca, što se moglo i vidjeti na poetskoj večeri. Jedna je od pjesnika koja je mogla na najbolji način da se približi svojim čitaocima, običnom čovjeku i narodu, i upravo oni su mogli da shvate njenu poeziju onako kako je i sama Desanka zamislila. Danas Desanku Maksimović čitaju i stari i mladi, a najtraženije njeno djelo je zbirka pjesama „Tražim pomilovanje“, potvrdili su u biblioteci „Prosvjeta“ u Foči.

Desanka Maksimović preminula je u Beogradu, 11. februara 1993. godine, u svojoj 95. godini. Sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.