Pred mladim višegradskim košarkašem i BH reprezentativcem blistava budućnost

12.04.2013.

Stefan Lakić

Lakić na stazi uspjeha

VIŠEGRAD – Iako je tek nedavno stekao punoljetstvo, iza mladog Stefana Lakića, košarkaša Varde HE i omladinskog BH reprezentativca, je uspješna karijera. Kada je prije osam godina počeo da se bavi košarkom odmah je pokazao da se radi o izuzetnom talentu, još jednom iz plejade višegradske škole košarke, koja je na košarkaškoj sceni nekad zajedničke države, a sada BiH igrala vidnu ulogu. Osim što je omladinski reprezentativac i perjanica u omladinskom pogonima Višegrađana Lakić već drugi sezonu sa dosta uspjeha nosi dres seniorskog sastava Varde HE, a na dvojnu registraciju je u protekloj polusezoni nastupao i za prvoligaša RS Rogaticu.

– Za prvi tim sam debitovao u sezoni 2011/2012 sa šesnaest godina, igrali smo odlično i postigli najveći uspjeh u istoriji kluba plasmanom u play off. Nažalost na početku protekle sezone sam zadobio povredu skločnog zgloba pa sam morao pauzirati dva mjeseca. Ipak oporavio sam se u zimskoj pauzi i u nastavku prvenstva dao pun doprinos. Bili smo ponovo pred vratima završnice. Na kraju završili smo na šestom mjestu što je svakako uspjeh jer je ekipa pretrpjela dosta promjena u odnosu na sezonu kad smo bili među četiri najbolja tima u play off-u. I nastupi za ekipu Rogatice su mi pomogli za dalji napredak – ističe mladi Lakić.

Stefan Lakić sa reprezentacijom

Dobre partije mladog višegradskog košarkaša nisu ostale nezapažene. Pozvan je prvo u kadetsku, a potom i u juniorsku reprezentaciju BiH u kojoj je i kapiten.

– Imali smo solidne rezultate u kategoriji do sedamnaest godina a u juniorskoj konkurenciji smo izborili plasman na Evropsko prvenstvo koje će se ovog ljeta održati u Letoniji. Pripreme su već poočele. Potvrdili smo kvalitet na nedavno održanom turniru u Sarajevu. Iako nekompletni osvojili smo drugo mjesto a ja sam izabran u prvu petorku turnira. Nadam se da će ovaj mladi reprezentativni sastav imati šta da pokaže na evropskoj sceni, a većina od nas će sigurno biti okosnica i A reprezentacije – optimista je Lakić.

Koliko je dobar na košarkaškom terenu Lakić je još bolji u školi. Osnovno obrazovanje je završio kao jedan od najboljih đaka u generaciji a sada je u III razredu višegradske gimnazije takođe među boljima.

– Svakako da mi je cilj uz aktivno bavljenje košarkom da postanem i akademski građanin. Trebao bi ostati još sezonu u Višegradu, a potom ću na studije najvjerovatnije u Srbiju. Ima već interesovanja nekih klubova preko Drine za moj angažman, ali imam dovoljno vremena da razmislim. Velika mi je želja i potrudiću se da je ostvarim da jednog dana odem „preko bare“ u najjaču ligu na svijetu. Idoli su mi Kobi Bryant i Michael Jordan, cilj svakog košarkaša je Amerika i NBA. Sve sam postigao velikom upornošću, radom i zalaganjem, naravno uz veliku pomoć roditelja. Daću sve od sebe da sve ciljeve ostvarim u budućnosti – zaključio je mladi Lakić.