Primjetan rast prihoda za zdravstveno osiguranje

05.04.2013.

Slobodan Stanić

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je danas u Foči da je u proteklom periodu u Srpskoj primjetan značajan rast prihoda za zdravstveno osiguranje, a poboljšana su i prava osiguranika.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Foča, novinarima rekao da je, s druge strane, u zdravstvu primjetan ogroman finansijski teret za bolovanje, za šta Fond zdravstva izdvoji 25 miliona KM.

Prema njegovim riječima, ista je situacija i sa prekomjernim propisivanjem lijekova, za šta Fond daje 73 miliona KM, od čega je 19 miliona izdvojeno samo za “tabletiranje”.

“Naša namjera je da sa domovima zdravlja pregledamo liste lijekova i da ih `dekontaminiramo` od uticaja farmaceutske industrije. Moramo štedjeti i u ostalim segmentima zdravstva, a to planiramo tako što bismo dobar dio dobijali i donacijama”, naveo je Stanić.

Ministar je rekao da je u planu povećanje akciza na cigarete i alkohol, od čega bi se obezbijedilo 106 miliona KM dodatnih sredstava.

“U Foči je u planu izgradnja centra za mentalno zravlje, centra za bazičnu rehabilitaciju i izgradnja angio-sale pri Univerzitetskoj bolnici Foča, koju bismo finansirali iz kreditnog aranžmana `Koreja tri”, naveo je Stanić.

Na sastanku u Foči danas je bilo riječi i o budućem položaju domova zdravlja u Srpskoj.

Stanić je rekao da je jedan od planova da se sredstva od Fonda zdravstvenog osiguranja uplaćuju na opštinski trezor, kako bi opština kao osnivač doma zdravlja mogla jasnije da kreira zdravstvenu politiku na lokalnom nivou.

“To bi dalo i konkretne rezultate u reviziji poslovanja, ali i u imenovanju upravljačkih struktura, koje postavlja Skupština opštine”, istakao je Stanić i dodao da je dosadašnje stanje pojedine domove zdravlja dovodilo u položaj da je bilo teško pronaći krivce za neodgovornost.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je nakon sastanka da je posebno važno da je ministar izrazio odlučnost da se moraju ujednačiti izdvajanja u Republici Srpskoj za primarnu zdravstvenu zaštitu.

On je naveo da u Foči ima oko 18.000 zdravstvenih osiguranika, a po razim vidovima za socijalna davanja 20.000 osiguranika.

“Jedan od najvažnijih zadataka je pristup u finansiranju Doma zdravlja u Foči, ali i podrška daljem unapređenju poslovanja Univerzitetske bolnice, koja je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta Univeziteta u Istočnom Sarajevu”, dodao je Mašić.