Stari vodovod zavrće slavine

04.04.2013.

Rekonstrukcija vodovoda u Foči

FOČA – Zbog učestalih kvarova na vodovodnoj mreži stanovnici opštine Foča gotovo svakodnevno po nekoliko časova ostaju bez vode, a ponekad čak i po cijeli dan. Dotrajalom vodovodu neophodna je rekonstrukcija, ali novca za ovu investiciju u opštinskoj kasi nema.

Starom vodovodu u Foči davno je istekao rok, a azbestnim vodovodnim cijevima pogotovo. U preduzeću za vodovod i kanalizaciju “Izvor” potvrđuju da je vodovod u lošem stanju.

– Jedan dovodni cjevovod izgrađen je 1958. godine, a ovaj koji zovemo novijim 1978. godine. Njihov vijek je istekao, a tu su azbestne cijevi koje se ne koriste više i koje su štetne i opasne po zdravlje ljudi. To su cjevovodi dužine po 12 kilometara, teren kuda prolaze je nestabilan, pa čim je zima i padavine dolazi do odrona, pucanja cijevi – kaže direktor preduzeća “Izvor” Ruža Stojanović.

Radnici “Izvora” svaki dan imaju po nekoliko intervencija na vodovodnoj mreži, a najviše tokom obilnih padavina.

– Zimus smo na cijevima imali po pet kvarova koje smo morali da saniramo i gdje su isključenja vode bila po cijeli dan. To jeste sanirano, ali ne znači da se svaki čas ne može desiti neki kvar. Naši radnici su stalno na terenu, svaki dan imaju po tri-četiri intervencije – kaže Stojanovićeva i dodaje da je gradska vodovodna mreža još u gorem stanju.

Preduzeće “Izvor” duže vrijeme nalazi se u teškom stanju zbog nagomilanih dugova. Naplativost je, kažu, i više nego na zadovoljavajućem nivou, ali ne može da pokrije sve troškove.

– Cijena vode u Foči je 0,40 KM po kubnom metru, odnosno za hiljadu litara vode, i nije se mijenjala pet godina. Tražili smo povećanje ovih usluga za 0,20 KM, što bi bilo preduslov da opstanemo – kaže Stojanovićeva.

Preduzeće “Izvor” nema dovoljno novca ni za redovno održavanje, a kamoli za rekonstrukciju vodovoda, pa očekuje pomoć opštine. Ali, pošto ni na toj adresi nema sredstava, računaju na pomoć Vlade RS.

– Obnova vodovoda koštala bi oko pet miliona KM. U razgovorima sa Vladom RS pokušavamo da nađemo modus kako da se obezbijede sredstva. Ne znamo hoće li to biti kredit ili drugi izvor finansiranja, kao ni da li će obnove biti u ovoj godini, ali u idućem periodu pronaći ćemo način da riješimo problem – rekla je v. d. načelnika Opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje Branka Salamadija.

Kvarovi

Kanalizaciona mreža u Foči je u katastrofalnom stanju.

– Imamo zajednički sistem odvoda oborinskih i fekalnih voda, a zbog začepljenja cijevi često dolazi do kvarova. Nemamo vozilo za otčepljavanje, pa stalno moramo da iznajmljujemo tu mašinu – ističe Stojanovićeva. Problem nedostatka specijalnog vozila “vome” mogao bi da bude riješen u ovoj godini jer je opština Foča ove godine u budžetu planirala 110.000 maraka za njenu nabavku.