Učenica iz Foče u američkom kampu

11.04.2013.
Sanšajn Ajsen i Dejana Vuković

Sanšajn Ajsen i Dejana Vuković

FOČA – Učenica trećeg razreda fočanske Gimnazije, Dejana Vuković ovog ljeta će boraviti u Sjedinjenim američkim državama u kampu američkog Instituta Bendžamin Frenklin.

Ona i još jedan učenik iz Federacije BiH, predstavljaće BiH na susretu mladih iz Evrope i SAD-a. U Vašingtonu, Filadelfiji, Sijetlu i još nekim američkim gradovima, gimnazijalka iz Foče provešće mjesec dana. Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji američke ambasade u BiH i Srednjoškolskog centra u Foči, našoj školi je omogućeno da predloži učenika za put u Ameriku.

Od pet kandidata, ambasada je izabrala Dejanu Vuković koja je pokazala najbolje rezultate u poznavanju engleskog jezika.

– Ja i još jedan učenik iz Federacije idemo u Ameriku u julu. Učestvovaćemo na raznim radionicima o problemima mladih. Imaćemo predavanja, ali ćemo i mi davati potencijalna rješenja problema koji su aktuelni u svijetu – kaže Dejana.

Ataše za kulturu i obrazovanje u američkoj ambasadi u BiH, Sanšaj Ajsen kaže da je svih pet kandidata iz Foče bilo odlično, pa je bilo teško odlučiti se za jednog od njih.

– Putem ovog programa, srednjoškolci iz svih evropskih zemalja upoznaće se sa istorijom i kulturom američkog naroda, a predstaviće i tradiciju i kulturu zemlje iz koje dolaze. Sticaće nova znanja i diskutovaće o raznim bitnim temama. Po povratku iz SAD, organizovali bi čitav niz projekata putem prezentacija o onome što su naučili – rekla je Sanšajn Ajsen.

Srpska nošnja i folklor Kentakija na jednom mjestu

Predstavnica američke ambasade, Sanšajn Ajsen danas je srednjoškolcima u Foči održala predavanje o američkoj kulturi. Tačnije, predstavila je tradiciju i običaje Kentakija, njenog rodnog kraja.

Domaćini su uzvratili etno izložbom, pa je Sanšajn Ajsen imala priliku da vidi kako izgleda srpska starinska djevojačka soba. Direktorica Srednjoškolskog centra, Borka Kovač kaže da su na ideju za ovaj vid kulturne razmjene došli prilikom njenog studijskog putovanja u SAD.

– Naša prijateljica iz američke ambasade na interesantan način je predstavila običaje iz Kentakija gdje je folklor mješavina običaja Šveđana, Iraca, Škotlanđana i crnaca. Drago nam je da su svi naši učenici koje smo predložili za kamp u Americi pokazali odlično znanje – kaže direktorica Kovač.

Članovi etno sekcije Srednjoškolskog centra pretvorili su jednu od učionica u djevojačku sobu. Donijeli su starinsku posteljinu, narodnu nošnju i starinske kućne predmete, a u taj kolorit lijepo su se uklopili ukrasi i platna veselih boja koje je donijela gošća iz američke ambasade.