Univerzitetska bolnica pozitivan primjer

05.04.2013.

Bolnica Foča

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je danas da se Univerzitetska bolnica u Foči ističe u odnosu na druge bolnice u Srpskoj time što ostvaruje znatno veći prihod sa manjim brojem zaposlenih.

Stanić je tokom posjete Univerzitetskoj bolnici u Foči ukazao na potrebu da se bolnice opredijele za kvalitetno pružanje usluga pacijentima i isplatu plata zaposlenima.

“Zajednički cilj nam je da u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ostvarimo uštede, po čemu se bolnica u Foči ističe u odnosu na druge bolnice. Zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi uspijevaju da svojom snalažljivošću postignu dobre rezultate”, rekao je Stanić novinarima.

On je istakao da su u Univerzitetskoj bolnici Foča uspjeli da nabave dopunska dijagnostička sredstva i opremu, iako su opredijeljeni za štednju.

Direktor Univerzitetske bolnice Veljko Marić rekao je da je u razgovoru sa Stanićem predložio rješenja kako da novac ostane u ovoj zdravstvenoj ustanovi da pacijenti ne bi odlazili na liječenje u Srbiju.

Podsjetivši da bolnica postoji 120 godina, Marić je naveo da je za to vrijeme uspjela da ovlada širokim dijapazonom usluga.

“Znamo da cijenimo ljude. Ljekar nije samo statistički broj. Zbog toga mladima i omogućavamo da se usavršavaju, jer treba da prođe mnogo godina da bismo dobili kvalitetnog specijalistu”, rekao je Marić.

On smatra da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi postigli da jedan dio pacijenata ostane u Republici Srpskoj i da republički Fond zdravstvene zaštite ne mora izdvajati velika sredstva za njihovo liječenje u Srbiji.

“Mi možemo da pružimo kvalitetne usluge pacijentima koji se ovdje liječe iz svih krajeva Srpske”, istakao je Marić.

Univerzitetska bolnica je nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta u Foči, koji je danas posjetio i ministar Stanić i upoznao se sa radom ove visokoobrazovne ustanove.

Stanić se tokom boravka u Foči razgovarao i sa rukovodstvima Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i regionalnog Zavoda za zaštitu zdravlja.