Vlada opredijeljena za čvrstu podršku opštinama

03.04.2013.

Željka Cvijanović u Foči

FOČA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Foči da je Vlada Srpske čvrsto opredijeljena da tijesno sarađuje sa svim opštinama i strukturama lokalnih zajednica u Srpskoj, jer želi da putem te saradnje zajednički rješava prioritena razvojna pitanja.

“Najviše pažnje danas smo posvetili stanju opštinskog budžeta, koji se nalazi u teškom stanju zbog naslijeđenog deficita. Dogovorili smo se da ministar finansija nastavi da radi sa opštinskim rukovodstvom na operativnom planu, s ciljem pronalaženja načina za pomoć Vlade Srpske opštini Foča”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom ove opštine.

Ona je navela da je razgovarano i o podsticajima za poljoprivredu na ovom području, u šta će direktno biti uključeno Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske.

Prema njenim riječima, već se krenulo u drugu fazu izgradnje Studentskog doma, za šta su obezbijeđena sredstva od Evropske investicione banke.

“Svjesni smo činjenice da ovdje moramo intervenisati i na planu podrške turizmu, a definisali smo i to da se u svim projektima i aktivnostima treba ponašati racionalno i realno”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je pozdravila i opštinsku incijativu za obezbjeđivanje podsticaja zapošljavanju, istučići da će na tom planu doći do povezivanja lokalnih projekata sa već preciziranim planovima Vlade Srpske na otvaranju novih radnih mjesta, što podrazumijeva i upućivanje određenog broja investitora u opštinu Foča.

Na sastanku je razgovarano i o realizaiji niza projekata u elektroenergetskoj mreži i lokalnom vodovodu.

“Zaista smo čvrsto opredijeljeni da zajedno sa opštinom Foča, na bazi iskristalisanih stavova i zadataka, dođemo do poboljšanja sveukupnog stanja u najvažnijim sektorima života i rada. Obostrana volja postoji, a na nama je da zajedno odredimo dinamiku naših budućih aktivnosti”, poručila je premijer Republike Srpske.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je da je danas dogovorena rekonstrukcija parketa u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Sveti Sava”.

“Vlada Srpske izuzetno cijeni projekte koji se realizuju u Nacionalnom parku `Sutjeska`, zbog čega ćemo pomoći renoviranje i obnovu hotela `Sutjeska”, potvrdila je Tešanovićeva, koja je i ministar porodice, omladine i sporta Srpske.

Ona je dodala da podrška neće izostati ni Međunarodnom fudbalskom kampu na Tjentištu.

Prema njenim riječima, resorno ministarstvo posredstvom Investiciono-razvojne banke uskoro pokreće kreditnu liniju za mlade bračne parove po veoma povoljnim uslovima, a za ta sredstva mogu aplicirati i sportski klubovi i omladinske organizacije, što se, naravno, odnosi i na mlade iz Foče.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić nije krio zadovoljstvo efektima današnjeg sastanka sa premijerom Srpske i njenim saradnicima, ističući da je riječ o potvrdi dobre i ikrene saradnje i podrške Vlade Srpske prema ovoj lokalnoj zajednici.

“Za nas će najvažnija pomoć biti na planu saniranja posljedica budžetskog deficita, kao i podrška realizaciji započetih i planiranih infrastrukturnih i drugih projekata, kao što su Studentski dom, zgrada Bogoslovije, vodovodna mreža, te zapošljavanje i poljoprivreda”, naglasio je Mašić.

On je govorio i o mogućnostima ulaganja i u industrijsku zonu na Brodu, kao i vraćanju opštini neperspektivne vojne imovine na dvije lokacije na području ove opštine.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.