Budžeti opština Gornjeg Podrinja tanji i do 30 odsto

08.05.2013.

novac

INFO – Situacija sa budžetima opština Gornjeg Podrinja daleko je od idealne, a gotove sve opštine ove regije u prvom kvartalu ove godine imale su smanjen priliv novca u gradsku kasu od deset do 30 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Ako bi se ovakav trend nastavio, prema riječima opštinara, mnoge od lokalnih zajednica neće moći ispuniti planirani ovogodišnji budžet. Kao glavne razloge za smanjenje priliva novca u budžete, u opštinama navode smanjenje javne potrošnje, slabu kupovnu moć stanovnika, deficite i neizmirene obaveze iz prethodnih perioda.

U opštini Foča, čiji budžet za ovu godinu iznosi 10,1 milion KM, kažu da je punjenje kase slabo.

– Poreski prihodi u tri mjeseca su manji za šest odsto u odnosu na prošlu godinu. Najveći pad priliva poreskih prihoda bio je u martu. Velike obaveze su nam dugovi, a deficit je u prošloj godini bio 1,6 miliona – kaže načelnik Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović i dodaje da se ne očekuje veći priliv budžeta.

Ništa bolja situacija nije ni u izrazito nerazvijenoj opštini Čajniče, čiji je budžet 1,2 miliona KM.

– Poreske prihode, koje smo računali da mjesečno iznose 100.000 KM, ostvarujemo u iznosu od 75.000 KM mjesečno. Neporeske prihode, koji su nam trećina budžeta, a to je uglavnom naknada od šuma, još nismo naplatili za ovu godinu, a iz prošle je ostalo oko 50.000 KM nenaplaćenih istih sredstava – rekao je samostalni stručni saradnik za izvršenje budžeta u čajničkoj opštini Miroslav Furtula.

I opština Višegrad u prvom tromjesečju ove godine suočava se sa slabijim prilivom budžetskih sredstava.

– Poreski prihodi su manji za 69.306 KM u odnosu na isti period lani. Prihodi u prva tri mjeseca su 1,7 miliona, ali se budžet slabije puni – kažu u opštini Višegrad.

Prihodi od PDV-a u opštini Novo Goražde u prva tri mjeseca manji su do 15 odsto nego u istom periodu lani.

– Poreski prihodi su manji, dok su prihodi od korišćenja resursa veći od planiranog. Obično se vremenom ti neporeski prihodi smanje tako da se to tokom godine izravna. Ne znamo još kakva nam je prognoza do kraja godine, ali sve je relativno – kaže načelnik Novog Goražda Dalibor Nešković.

Opštine Novo Goražde, Rudo i Čajniče, koje spadaju u izrazito nerazvijene, nadaju se uskoro prvoj tranši pomoći Vlade RS.

Rudo

Jedina opština u kojoj je punjenje budžeta za prva tri mjeseca približno jednako kao i prošle godine jeste opština Rudo.

– Ovogodišnji budžet je 4,2 miliona i što se tiče njegovog punjenja, situacija je slična prošloj godini, ali povećanja nema – kaže načelnik Rudog Rato Rajak.