Održan godišnji koncert KUD-a Foča

27.05.2013.

Koncert KUD Foča

FOČA – Kulturno-umjetničko društvo Foča održalo je Godišnji koncert u Sali Kazneno-popravnog Zavoda, koja je bila mala da primi sve ljubitelje narodnih igara i pjesama. Na koncertu su se predstavili svi ansambli društva, voklani solisti, muška pjevačka grupa, ženska etno grupa, dvojničari i frulaši.

Iako je KUD Foča mlado društvo koje postoji samo dvije godine, do sada su imali mnoge zapažene nastupe. Njihov pionirski ansambl broji više od 120 članova. Puna sala nije predstavljala tremu za najmlađe igrače, i oni su se pokazali u najboljem svijetlu, smatra vođa ansambla Aleksandar Milanović.

– „Grupa koju vodimo Ana Kostović i ja veoma je vrijedna i na koncertu su se pokazali onako kako najbolje znaju, jer je ovo za djecu veliki događaj. Naš ansambl broji preko 120 članova, i to pokazuje veliku zainteresovanost djece za folklor u Foči“ – zaključio je Milanović.

Koncert KUD Foča

Na koncertu se predstavio i najstariji dječiji ansambl sa koreografijom Šumadija. Marko Vasović, vođa ansambla, zadovoljan je nastupom svojih učenika jer su se zaista potrudili da u proteklom periodu koreografiju Šumadija, koju su spremali više od godinu dana, dovedu na najveći nivo i pokažu to svojim sugrađanima na Godišnjem koncertu.

Ansambl KUD-a Foča predstavio se igrama iz Leskovca, Mačve, Srpske Bosne i Centralne Srbije. Brzi taktovi i česte promjene ritma karakterisale su njihovu igru koja je oduševila publiku. Mladomir Begenišić, podpredsjednik Upravnog odbora KUD-a, najviše se zahvalio publici, čija posjeta je znak velike podrške za sve učesnike koncerta. To je ono što opedjeljuje članove KUD-a Foča da i dalje dobro rade, ističe Begenišić.

– „Mi smo proteklih godinu dana unaprijedili naš rad, tako da smo imali jako veliki napredak sa omladinskim i pionirskim sekcijama. Dobili smo mlade frulaše a i orkestar je mnogo bolji. KUD Foča je usvojio jedan ambiciozan plan za ovu godinu i očekujemo podršku svih struktura u gradu. Očekujemo da će oni prepoznati KUD kao jednog značajnog nosioca kulturnih dešavanja u našem gradu i šire. U svakom slučaju sve što smo do sada planiralki i ostvarili smo a ostaje nam i da završimo projekta „Sačuvajmo stare običaje“ u okviru kojeg pripremamo jednu običajnu igru i našeg kraja“ – istakao je Begenišić.

Godišnji koncert KUD-a Foča jedan je od najposjećenijih manifestacija koje su do sada održane u sklopu Majskih dana duhovnosti i kulture 2013. godine u Foči.