Andrićgrad spreman za Vidovdan

23.06.2013.

Emir Kusturica u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Od ledine na obali Drine do centra kulture i duhovnosti Republike Srpske za samo dve godine. Počinje da radi Andrićev institut. Pod krovom novih 10.000 kvadratnih metara.

Višegradska renesansa počela je 28. juna 2011. godine, na ušću Rzava u Drinu, kada se, uz zvuke bagera, zaorila Orfova “Karmina Burana”. Bio je to početak stvaranja jedinog grada u istoriji civilizacije posvećenog jednom piscu – Ivi Andriću i njegovom delu. Dve godine kasnije, na Vidovdan 2013. u Andrićgradu će početi da radi Andrićev institut, stub naše kulture u Republici Srpskoj, biće osveštani temelji višegradskih Dečana – Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara i Svetih srpskih mučenika, Kusturičin “No smoking orkestra” pojaviće se na novom Trgu Petra Petrovića Njegoša, a preduzeće “Hidroelektrane na Drini” useliće se u svoju novu upravnu zgradu…

Andrićev institut će u podne na Vidovdan početi da radi, dobiće upravu, a direktor elitne ustanove biće Emir Kusturica. Namera je da instutut, uz SANU u Beogradu i Maticu srpsku u Novom Sadu, postane stub naše kulture. Biće održana osnivačka skupština, zasad je poznato da će na prvoj sednici, pored Emira Kusturice, tvorca Andrićgrada, učestvovati istoričar Čedomir Antić, književnik Matija Bećković, savetnik predsednika RS Pero Simić, savetnik u beogradskoj Zadužbini Ive Andrića prof. dr Žaneta Đukić Perišić, budući sekretar instituta Danka Mitrović…

Rad Andrićevog instituta finansiraće dve vlade, Srbije i RS. U 1.485 kvadratnih metara, biće to klasičan institut društvenih nauka i umetnosti, moderan i međunarodno značajan, imaće sopstvenu produkciju, a po Kusturičinim rečima, opseg rada biće “sve referentno za vremena koja dolaze”, biće to “mesto okupljanja najumnijih i najuticajnijih predstavnika naroda”. Uskoro će biti ustanovljeno i prestižno, finansijski najizdašnije književno priznanje u ovom delu Evrope, Andrićeva nagrada (do 100.000 evra). Uoči Vidovdana, 1.800 studenata Univerziteta Istočno Sarajevo posetiće institut, da obeleže početak rada važne institucije.

PODUHVAT BEZ PREMCA
Za dve godine, u Andrićgradu su izgrađena kamenom popločana šetališta, Trg Nikole Tesle, na kome je Andrićeva statua, Trg Petra Petrovića Njegoša, velelepna Gradska kuća, Andrićev institut, crkva posvećena knezu Lazaru, desetine manjih kamenih kuća u kojima su knjižare, galerije, trgovine, “tripleks” bioskop, ulazna vizantijska kapija sa kulom, karavan-saraj, podzemni parkinzi, gradnja hotela i hostela je u završnoj fazi, uslediće stvaranje Univerziteta i Akademije lepih umetnosti, rečne marine, otvorene pijace, sportskih terena, bazena, zidina oko grada, heliodroma… Podignuto je jedino pozorište na potezu od Užica do Sarajeva, teatar će početi da radi izvođenjem opere “Na Drini ćuprija”, na Vidovdan 2014. godine.

Istovremeno, Akademija nauka i umetnosti RS, promovisaće svoja nova izdanja u Andrićgradu: “Ivo Andrić između istoka i zapada” (zbornik), “Republika Srpska – 20 godina razvoja” (zbornik), “O ustavnopravnom položaju RS” (monografija), “Dela Nikole Koljevića”, “Jezik i pismo u RS” (zbornik).

Crkva Svetog kneza Lazara i Svetih srpskih velikomučenika, višegradski Dečani, prema Kusturičinim rečima, biser su Andrićgrada. Replika Visokih Dečana visoka je 19 metara, u osnovi je dimenzija 24 sa 18 metara, a da hram podignu, građevinarima su bila potrebna nepuna dva meseca! Pre nekoliko dana na kupolu je postavljen krst, preostalo je još da se urade ikone u mozaiku, a na Vidovdan pravoslavno sveštenstvo osveštaće velelepno zdanje (17 časova). Prvi put će na ovom mestu biti služena Sveta arhijerejska liturgija (8.30 časova). Kusturica je želeo da hram bude obložen istim materijalom kao i najznačajnija drevna antička i hrišćanska zdanja, pa je tako i urađeno: kamen travertin dopremljen je u Višegrad sa tursko-sirijske granice.

Pored najvećeg Trga Nikole Tesle, Trg Petra Petrovića Njegoša postaće za Vidovdan nova otvorena pozornica Andrićgrada. Koncert Kusturičinog “No smoking orkestra” biće prvi događaj upriličen na platou posvećenom vladici, jednom od najvećih srpskih pesnika i vladaru Crne Gore (20.00 časova).

Nova upravna zgrada “HE na Drini” biće otvorena, posetioci će moći da vide i novi hotel, čija je gradnja u završnoj fazi…

– Ove godine pod krovom se našlo novih 10.000 kvadratnih metara u Andrićgradu – kažu u jedinstvenom kamenom zdanju.

TAČKA SPAJANjA

Tokom prve dve godine gradilište Andrićgrada posetile su hiljade stranih znatiželjnika, a o utopijskom gradu mira izveštavali su “Vašington post”, “Pais”, “Velt”, “Republika”, Televizija Art, “Hafington post”… U stranoj štampi osvanuli su naslovi: “Megaprojekat”, “Poduhvat za strahopoštovanje”, “Tačka spajanja kultura”…