Najveće okupljanje Heregovaca

06.06.2013.

Višegrad - ćuprija

INFO – Dani Hercegovine naziv je konferencije koja će prvi put biti organizovana od 15. do 18. u avgusta u Trebinju i Višegradu, navodi se u saopštenju organizatora.

Domaćini za pokretanje i organizovanje konferencije su opštine iz Istočne Hercegovine i Podrinja (Bileća, Berkovići, Čajniče, Foča, Gacko, Istočni Mostar, Kalinovnik, Ljubinje, Nevesinje, Novo Goražde, Rogatica, Rudo, Trebinje i Višegrad).

“Ovim putem”, navodi se u saopštenju organizatora, “pozivamo sve zainteresovane da učestvuju na predstojećoj konferenciji, koja predstavlja prvo i najveće okupljanje Heregovaca na jednom mjestu, kako onih koji u njoj žive, tako i onih Hercegovaca u dijaspori.”

Cilj konferencije je godišnje okupljanje svih onih koji vole Hercegovinu i onih koji u njoj vide mogućnost za poslovne aktivnosti i sigurno investiranje kroz razne vrste partnerstva i individualnog ulaganja. Konferencija Dani Hercegovine, je dvojnog karaktera – razvojnog i zabavnog, pristup koji će kreirati kulturu otvorenog dijaloga među učesnicima, a s ciljem podsticanja komunikacije i stvaranja preduslova za realno sagledavanje svih razvojnih mogućnosti.

Ultimativni cilj konferencije je razvoj i oživljavanje ovog dijela Republike Srpske koji obiluje neiskorišćenim potencijalima očitovanim u jedinstvenim prirodnim resursima, povoljnim klimatskim karakteristikama i ekološki čistom prostoru, te bogatoj kulturnoj baštini i vijekovima dugoj tradiciji. Istočna Hercegovina, uz regiju Podrinja (dio Stare Hecegovine) je uprkos ovim potencijalima došla na samo dno po razvijenosti u Republici Srpskoj, te je neophodno podstaći aktivan angažman Hercegovaca koji u njoj žive, ali i Hercegovaca u dijaspori, kako bi ovi prostori postali mjesto kvalitetnog života i povratka, a ne kontinuiranog iseljavanja.

Mjesta održavanja ključnih događaja konferencije su Trebinje i Višegrad, dok su u ostalim mjestima planirani manji događaji i organizovane posjete, a u skladu sa interesovanjima učesnika.

Sve dodatne informcije i kontakte  u vezi sa konferencijom se mogu pronaći na sajtu Dani Hercegovine.