Osmisliti dobre uslove za samoodrživost nacionalnih parkova

22.06.2013.

Nacionalni park "Sutjeska"

FOČA – Nacionalni park “Sutjeska” otvara mogućnosti za bavljenje turizmom i naučno-istraživačkim radom i od velike je važnosti za Republiku Srpsku zbog čega je potrebno pronaći najbolje rješenje za njegovu održivost, istaknuto je na okruglom stolu o temi “Stvaranje uslova za održiv razvoj nacionalnih parkova”, održanom danas na Tjentištu.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović kaže da je potrebno osmisliti dobre uslove da bi nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara bili samoodrživi u svakom pogledu.

“Osim strategije upravljanja nacionalnim parkovma, treba učiniti sve da se uspostavi koordinacija između nacionalnih parkova Kozara i Sutjeska kako ne bi došlo do duplanja u provođenju projekata i da bi novac na pravi način bio iskorišten”, rekao je Todorović.

Predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine Republike Srpske Vesna Jungić smatra bitnim da se iz domaćih i međunarodnih izvora obezbijedi novac za nacionalne parkove, koji bi na pravi način bio utrošen za zaštitu životne sredine.

“Nacionalni park Sutjeska za nas je veoma bitan jer je u njemu prašuma Perućica, ima 2 400 biljnih vrsta, te bogat životinjski svijet što otvara mogućnosti za bavljenje naučno-istraživačkim radom”, napomenula je Jungićeva.

Bitno je naglasiti, dodala je ona, da opštine Gacko, Kalinovik i Foča, na čijim teritorijama se nalazi Nacionalni park Sutjeska, treba da usvoje kratkoročne i srednjoročne ekološke akcione planove.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Gordana Đukić rekla je da je u proteklih sedam godina Narodna skupština Republike Srpske uradila mnogo na uređenju nacionalnih parkova.

Ona je naglasila da je to rezultiralo i podnošenjem inicijaticve za usvajanje novog zakona o nacionalnim parkovima koji bi propisivali status nacionalnih parkova kao javnih ustanova i uvođenje redovnih grantova za njihovo finansiranje.

“Dobro je i to što nacionalni parkovi treba da donesu dva važna dokumenta – prostorni plan za posebne namjene i plan upravljanja. Očekuje se i više inicijativa od lokalnih zajednica koje se moraju bazirati na poboljšanju rada nacionalnih parkova”, pojasnila je Đukićeva.

Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Goran Čančar kaže da je osjetan napredak u proteklom periodu, ali je potrebno još mnogo uraditi na uređenju devastiranih objekata, vodo i elektro mreže.

“Dobro je da su i nacionalni parkvoi konačno došli na tapet kako bi se odredila njihova uloga”, ocijenio je Čančar.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je Nacionalni park Sutjeska jedan od najznačajnih privrednih kapaciteta i da će ga upravo zbog toga iskoristiti u najboljem smislu.

Zbog toga su, dodao je Mašić, predložili Vladi Republike Srpske i Narodnoj skupštini da se svi komercijalni kapaciteti izdaju na bazi javno privatnog partnerstva.

“Ako ne uđe privatni kapital, ovde nema razvoja”, smatra Mašić.

Na Tjenitišu je danas održan okrugli sto o temi “Stvaranje uslova za održiv razvoj nacionalnih parkova” u organizaciji Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske, Odbora Narodne skupštine za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, te Odbora za zaštitu životne sredine.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Odbora Narodne skupštine za evropske integracije i regionalnu saradnju i trgovinu i turizam.