Potpisan memorandum Foče i Užica

12.06.2013.

Saradnja Foča - Užice

FOČA – Opštinu Foču posjetila je delegacija grada Užica i tom prilikom je potpisan memorandum o saradnji ove dvije lokalne zajednice. Ovim memorandumom podrazumijeva se prekogranična saradnja i to najviše u oblasti kulture.

Želja rukovodstva opštine Foča jeste dobra saradnja sa gradom Užice koja se, pored kulture, može ogledati i u drugim oblastima, smatra načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

– „Želja nam je da u oblasti kulture napravimo veći iskorak i da u međunarodnim projektima i u svemu onome što nas zajednički povezuje nađemo i zajednički interes. Naša je želja da mimo tih projekata napravimo dobru saradnju sa Užicem jer ima mnogo razloga zbog kojih Foča i Užice mogu da sarađuju i danas smo neke od tih tema otvorili. Naravno ovo je početak saradnje koji će u svakom pogledu pomoći građanima Foče. Pored kulture povezuje nas i privreda, turistički potencijali i sve ono što možemo zajednički da napravimo“ – istakao je Mašić.

Memorandum podrazumijeva zajedničko apliciranje Foče i Užica prema međunarodnim fondovima iz oblasti kulture. Prije svega povezani su Narodni muzej iz Užica i Muzej Stare Hercegovine iz Foče. Pored toga postoje i drugi oblici saradnje ove dvije opštine, istakao je zamjenik gradonačelnika grada Užica Vidoje Dandarević.

– „Što se tiče drugih oblika saradnje mi smo danas konstatovali da imamo dosta dodirnih tačaka, i svoju saradnju ćemo nastaviti promovišući Užičku i Fočansku republiku. Kadinjača i Tjentište su prostori koji nas vezuju za zajedničko djelovanje iz tog vremena, tako da ćemo nastaviti da radimo na zaštiti i promociji ovih vrednosti“- zaključio je Dandarević.

Saradnja dva grada dogovorena je prilikom posjete delegacije Užica Foči za Dan opštine, koja je ovim sastankom ozvaničena.