Promocijom zbornika počele svečanosti

27.06.2013.

Promocija zbornika u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Promocijom novih izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu, sinoć su u Višegradu počele svečanosti povodom obilježavanja dvije godine od početka izgradnje grada od kamena.

Govoreći o Zborniku radova koji je nastao na naučnom skupu posvećenom obilježavanju 20. godina stvaranja Republike Srpske, akademik Rajko Kuzmanović je istakao da je on u cijelosti svjedočanstvo o rađanju Srpske ali, istovremeno, i putokaz kako i kuda dalje.

“Ovo je naučna priča o vrcavosti ljudskog uma iskazanog napisanim, a vezana za stvaranje Srpske na lijevoj obali Drine”, rekao je Kuzmanović.

On je podsjetio da je Zbornik sastavljen od pet cjelina i štampan na blizu hiljadu stranica.

Akademik Snežana Savić pojasnila je da se u Zborniku nalazi 55 naučnih radova i studija, posebno se osvrnuvši na značaj referata o ugroženosti srpskog jeziku u Republici Srpskoj.

O Kuzmanovićevoj knjizi na ruskom jeziku pod nazivom “Traktati o ustavnopravnom sistemu u Republici Srpskoj”, promotor akademik Drago Branković rekao da su oni “svjedočanstvo o vremenu kada su nestajale stare i nastajale nove države i svim onim što je vezano za taj period istorije na Balkanu”.

“Kuzmanovići traktati ipak nose univerzalne poruke mira”, zaključio je Branković.

Govoreći o knjizi “Ivo Andrić između Istoka i Zapada”, akademik Branko Letić je podsjetio da se ona sastoji od 25 stručno obrađenih radova o velikom piscu i njegovom djelu.

“Rijeka Drina je vertikala gdje se odigravaju sudari obrađeni u Andrićevim djelima, ali se pisac uvijek izdizao iznad pukog istorijskog svjedočanstva”, rekao je Letić.

Dok je govorio o knjizi “Dela Nikole Koljevića”, akademik Ljubomir Zuković je konstatovao da se Akademija i na ovaj način odužila velikom šekspirologu i poznavaocu srpske literature koji je dao nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

“Srpski jezik u BiH je najugroženiji na srpskim prostorima i trpi udare sa svih strana, pa i od međunarodne zajednice, a i na ovim primjerima istorija se ponavlja, jer se to događalo u vrijeme Benjamina Kalaja i tadašnjeg zagovaranja bosanskog jezika”, rekao je akademik Slobodan Remetić, govorići o knjizi “Jezik i pismo u Republici Srpskoj”.