Promovisan dokumentarni film „Kosma“ Sonje Blagojević, mlade rediteljke iz Beograda

22.06.2013.

Sonja Blagojević u Andrićgradu

TAMNA STRANA SRPSKE ZBILJE NA KOSOVU I METOHIJI

ANDRIĆGRAD – Posjetioci u malojn sali Multipleksa „Doli Bel“, u Andrićgradu, u petak veče imali su jedinstvenu priliku da odgledaju izuzetno zanimljiv dokumentarni film „Kosma“, mlade rediteljke iz Beograda, Sonje Blagojević.

Film slikovito i izuzetno dokumentarno odslikava mračnu stranu Kosovsko Metohijske zbilje kroz koju posljednjih decenija prolaze preostali Srbi u enklavama južne srpske pokrajine. Kako objašnjava rediteljka film se bavi teškim životom Srba koji se najčešće prećutkuje i zanemaruje u dnevno-političkim novinarskim vijestima.

Detalj iz filma Kosma

Naziv fiklma je inspirisan istoimenom skraćenicom pet uvezanih radio stanica na Kosovu i Metohiji koje, najčešće u izuzetno teškim uslovima i bez struje, ali uz pomoć agregata, održavaju komunikaciju sa preostalim Srbima koji tu, najčešće, žive u svojevrsnoj izolaciji od ostatka svijeta i pod stalnom prijetnjom Albanskih ekstremista.

Rediteljka Blagojević naglašava da je njoj i njenim producentima, Zoranu i Svetlani Popović, prevashodni cilj da što veći broj ljudi u biskopima vidi film “Kosma” jer se, kako kaže, „i te kako tiče svih nas“!