Svaki peti radi na crno

06.06.2013.

Radnici na građevini

FOČA – Od 3.575 zaposlenih Fočaka, prema opštinskim podacima, pet stotina konstantno radi na crno, a taj broj je za dvije stotine veći tokom turističke i građevinske sezone.

Prema procjenama, svaki peti Fočak radi na crno, a najčešće oblasti u kojima ima nelegalnog rada jesu građevinarstvo, šumarstvo, uslužna djelatnost, kao i sezonska djelatnost u oblasti turizma. “Prikriveni rad” najizraženiji je u privatnom sektoru.

Inspektori rada su u prošloj godini u Foči izvršili ukupno 109 kontrola od čega je 25 odsto bilo neurednih.

– Prilikom obavljenih kontrola zatečeno je 111 radnika, a bez ugovora o radu bio je 21 radnik. Inspektori rada lani su izdali 11 prekršajnih naloga i četiri prekršajne prijave – podaci su opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

U Odjeljenju kažu da je rad na crno, nažalost, postao normalan oblik preživljavanja.

– Ljudi su dovedeni u stanje da moraju da se snalaze. Smanjen je rad na crno u zanatskim radnjama, ali je i dalje prisutan u brojnim oblastima – kaže načelnik Odjeljenja, Igor Ćurčić.

Iz opštine upozorenje da se ne vrše dovoljno kontrole rada na crno.

– Nije dovoljno kontrolisano sve to. Najviše je radnika na terenu na crno, a posebno tokom sezone. Rada na crno ima mnogo više po pitanju radnog vremena kod privatnika. Za većinu radnika predviđeno je da rade osam sati dnevno, a zapravo rade po 12, a često i više – upozorili su opštinari.

Prema nezvaničnim informacijama sa terena, skoro svaki privatni poslodavac angažuje radnike na crno. Među njima su najčešće vlasnici pilana, a brojni Fočaci nelegalno rade tokom ljeta u rafting kampovima i građevini.

U opštinskoj sindikalnoj organizaciji tvrde da je najmanje 700 zaposlenih na crno u Foči.

– Na svakom mjestu naći ćete radnika na crno, posebno tokom sezone. U ugostiteljstvu i trgovinama situacija je nešto bolja nego ranije, a tu je i turizam u kojem se ogromna sredstva obrću, a radnici se ne prijavljuju – rekao je sindikalni povjerilac Saveza sindikata Foča Lazar Kovač.

Anonimne prijave

Kovač dodaje da se prava radnika konstantno krše.

– Poslodavci ne poštuju kolektivni ugovor o radu, radnici primaju umanjene plate, oštećuje se time i država. Radnici nam se obraćaju zbog brojnih problema, a ja ih pozivam da nam se što više obraćaju zbog kršenja prava i da se ne plaše, ostaće anonimni, a tek se tako možemo boriti – ističe Kovač.