Ljeto u porodici Dragana Džide, poznatog poljoprivrednika sa Borika

14.08.2013.

Dragan Džida na kombajnu

NA NOGAMA OD RANOG JUTRA DO KASNO U NOĆ

​ROGATICA – Na području opštine Rogatica kod APIF-a, kao nadležnog organa, registrovano je preko 500 porodičnih gazdinstava koja se bave poljoprivredom. Među njima po uspješnosti u samom vrhu je gazdinstvo Dragana Džide (57) iz Lijeske kod Borika.

​U ovom domaćinstvu uz Dragana, kao glave porodice, još su njegova supruga Stanka, poznati proizvođač boričkog skorupa-kajmaka i sira, i sinovi Duško i Željko, njihove supruge i petoro djece, Draganovih i Stankinih zlatnih unučadi.

​- Svi oni na određen način imaju svoj dio obaveza kad se radi, a u našoj porodici u ove ljetne dane radi se od ranog jutra do kasno u noć. Samo na taj način u poljoprivredi se može opstati i nešto postići, priča Dragan.

​Uz solidan vlasititi grunt, Džide iz godine u godinu uzimajući u zakup zemljište i povećavaju površine na kojim sade krompir i siju strna žita.

​Ove godine u Rogatičkom polju od opštine uzeli su u zakup 200 dunuma zemlje, a samo nešto malo manje obrađuju i na Borikama. Zasijali su 30 dunuma pšenice, 25 dunuma ječma, 130 dunuma zobi i 230 dunuma krompira za jelo, ali i solidne površine ostalim kulturama – crni i bijeli luk, mrkva, cvekla, pasulj i ostalo povrće potrebno domaćinstvu, ali i za tržište ako pretekne. Naravno, sve je u paleti zdrave hrane kakvu i inače nudi poljoprivreda ovog kraja.

Dragan Džida-ječam​Pošto je ovih dana žetva strnih žita u punom jeku, Džide, od najstarijih do najmlađih, su na nogama. Maksimalno se koristi svaki dan lijepog vremena da se skine i skloni na sigurno rod sa njiva. Pošto ova porodica ima sve druge mašine (traktora čak pet među kojim je i ove godine za 20.000 evra kupljen „Mase Ferguson“, koji može da vuče pet plugova) za obradu zemlje, osim kombajna za vršidbu žita, na uslugu angažovali su „svog“ kombajnera Vitora Nikolića iz Sasa kod Višegrada koji neće od njih otići dok u ambar ne uđe i posljednje zrno pšenice, ječma i zobi sa njiva koje Džide obrađuju.

​- Ono što je najvažnije, rod svih usjeva je iznad očekivanja. Pšenica i ječam donijeli su od 500 do 600, a zob, iako se radi o jarom usjevu čiji je razvoj zaustavila suša, oko 400 kilograma po dunumu, priča Dragan.

​- Pšenicu i dio ječma mljeću za potrebe porodice u kojoj je 11 članova, a zob i drugi dio ječma, dodaje on, iskoristiću za ishranu stoke, jer u toru imamo nešto više od 60 priplodnih ovaca koje planiramo zimiti. Tu je i pet muznih krava, dva bika, četiri svinje na tovu, jato od preko 30 kokošaka…

​Džide su posadile i 230 dunuma krompira za jelo. Dragan kaže da je ova kultura dobro pošla, ali ju je zaustavila suša i eklstremno visoke temperature i danju i noćči. On se ipak nada da će i krompir, uz regresirani plavi dizel, vratiti uloženo. Zarade seljaci i onako nemaju. Ili neda Bog ili ljudi?!